“Locul controlului”: Este vorba despre anumite credinţe legate de sursa propriei tale puteri, ceea ce poate influenţa felul în care vezi lumea şi oamenii. Acest “loc al controlului” se bazează pe educaţie, pe experienţele anterioare, pe personalitatea ta şi pe alţi factori, inclusiv genetici.
Dacă ai un loc intern al controlului, atunci crezi că ai un grad semnificativ de control asupra a ceea ce ţi se întâmplă. Crezi că alegerile pe care le faci, percepţiile pe care le ai şi felurile de-a te comporta sunt determinanţi puternici a ceea ce ţi se va întâmpla. Pe de altă parte, dacă ai un loc extern al controlului, crezi că totul ţi se întâmplă fără să depindă de tine; cu alte cuvinte, eşti sigur că ai un control redus sau inexistent asupra evenimentelor care survin şi au impact asupra ta, şi mai crezi că ai o putere neînsemnată în privinţa felului în care alegi să te comporţi sau a felului în care aceste comportamente îţi vor influenţa viaţa. Cei mai mulţi oameni sunt undeva între aceste două extremităţi şi au anumite domenii de viaţă în care sunt mai mult “interni” decât “externi” în privinţa locului controlului.
În principal, un loc intern al controlului este unul în care o persoană crede că lucrurile care i se întâmplă se datorează propriului ei efort sau propriei sale abilităţi. Locul extern al controlului e cel în care cineva crede că tot ce i se întâmplă se datorează norocului sau intenţiilor răuvoitoare ale celorlalţi. “Nu am primit o evaluare bună fiindcă nu am muncit îndeajuns anul trecut”, e în opoziţie cu: “Nu am primit o evaluare bună din cauză că nu am deloc noroc”, sau: “Evaluarea mea a fost proastă fiindcă nu mă place şeful.” Ce motiv ar avea cineva să pună întrebarea dureroasă “De ce nu mă place nimeni?” O persoană cu un loc extern al controlului nu îşi poate imagina nişte răspunsuri practice la această întrebare, deoarece acest tip de persoană crede că nu poate influenţa nicicum simpatia celorlalţi.
Înţelegerea teoriei locului controlului — şi, mai important, identificarea poziţiei în care te afli în intervalul dintre intern şi extern — te poate ajuta să îţi schimbi comportamentul mascat de lamentaţie.
Instrument de evaluare
Scală:
1 = Total de acord
3 = De acord uneori/întrucâtva
5 = Deloc de acord
Selectează cele mai potrivite opţiuni (total de acord, de acord uneori/întrucâtva, deloc de acord) pentru fiecare dintre cele 12 afirmaţii:
– 1. Magazinele nu îmi vor primi marfa înapoi, chiar dacă am chitanţa.
– 2. Nu prea am ce face dacă mâncarea pe care o comand într-un restaurant nu e bună.
– 3. Pot foarte bine să parchez departe de clădire, oricum nu o să găsesc un loc aproape de ea.
– 4. E practic imposibil să ocoleşti traficul aglomerat.
– 5. Cariile nu pot fi evitate.
– 6. Nu prea depinde de mine ca oamenii să râdă la glumele mele.
– 7. Nu prea depinde de mine ca salariul să îmi crească.
– 8. Nu prea depinde de mine ca ceilalţi să mă placă.
– 9. Să faci gripă ţine cu totul de hazard.
– 10. Felul cum arăţi este în cea mai mare parte o chestiune de ereditate şi de noroc.
– 11. Găsirea dragostei adevărate ţine parţial de sincronizare, parţial de soartă şi parţial de noroc.
– 12. Weekendurile mele sunt deseori ocupate cu lucruri pe care nu vreau să le fac.
Pentru a face punctajul:
1. Totalizează punctele pe care le-ai dat la fiecare afirmaţie.
2. caută punctajul în categoriile de mai jos.
Dacă punctajul tău este între…
48 şi 60: Ai un puternic loc intern al controlului. Acest lucru arată că eşti convins că ai o influenţă enormă asupra a ceea ce ţi se întâmplă, şi că eşti conştient de capacitatea de a face alegeri. Ar trebui să fii conştient de un anumit risc: se poate să crezi că poţi controla totul, şi deci să ai un simţ exagerat al propriei tale influenţe şi puteri. Acesta este probabil cazul dacă găseşti că eşti deseori frustrat de reticenţa lumii de-a se supune voinţei tale. Uneori lucrurile sunt în afara controlului tău şi dacă te împotriveşti realităţii nu vei avea parte decât de necazuri.
25 şi 47: Eşti la mijlocul punctajului, ceea ce arată că există anumite domenii în care crezi că ai o influenţă semnificativă în viaţa ta şi altele în care crezi că eşti lipsit de putere. Aceasta poate fi cea mai bună poziţie, dar am un cuvânt de spus celor înţelepţi: asigură-te că îţi îndrepţi convingerile despre putere în direcţia cea bună. Cu alte cuvinte, trebuie să te asiguri că nu risipeşti energia în domenii în care nu ai control şi că nu te crezi lipsit de putere în domenii în care de fapt ai.
12 şi 24: Crezi că ai foarte puţin control, dacă nu deloc, asupra a ceea ce ţi se întâmplă. Aceasta are ca rezultat o frustrare enormă şi poate duce la depresie, dată fiind deficienţa de putere pe care crezi că o ai. Cei lipsiţi de putere sunt la cheremul sorţii — sau aşa cred ei — ceea ce este dureros şi frustrant. Trebuie să îţi examinezi cu atenţie viaţa şi puterea pe care de fapt o ai.
Leave a Reply