Dr. David Feinstein a făcut parte din corpul de psihiatri de la Johns Hopkins în anii 1970, înainte de a deveni interesat de noul domeniu al psihologiei energetice.
El explică:
Ceea ce au arătat studiile de la Harvard este că, dacă stimulezi anumite puncte de acupresură, este trimis un semnal la amigdală care descreşte excitaţia. Aceasta explică multe, în ceea ce priveşte modul cum funcţionează psihologia energetică. Când ai un răspuns condiţionat la o anumită amintire — să spunem, gelozie, mânie sau teamă — trezirea acelei amintiri creşte excitaţia din amigdală. Dar când activezi punctele de acupresură corecte în acelaşi timp în care evoci acea amintire, atunci trimiţi simultan un semnal de descreştere a excitaţiei. Dacă trimiţi acest semnal de dezactivare de mai multe ori, nivelul excitaţiei va fi readus la normal. Literalmente schimbi răspunsul asociat cu acea amintire.
Reamintirea unui eveniment neplăcut stimulează amigdala, provocând o reacţie de stres. Dar stimularea simultană a punctului de acupresură trimite un impuls opus de calmare sau sedare. De fapt, reantrenezi amigdala şi căile ei asociate să interpreteze amintirea în mod diferit. Cu alte cuvinte, abordând direct biocâmpul, ocoleşti complet procesul cognitiv şi recondiţionezi răspunsul neural subconştient.
Fragment din:
Dr. Feinstein numeşte acest proces terapie de expunere asistată prin acupresură. Îţi aminteşti ce s‑a întâmplat cu Chantal? Dr. Sakai a pus‑o să rememoreze amintirea despre uciderea familiei sale în timp ce‑şi palpa uşor punctele de acupresură. Altfel spus, este exact descrierea făcută de dr. Feinstein. Amigdala ei a primit două mesaje diferite: amintirea îi stimula reacţia la traumă, dar atingerea punctelor de acupresură trimitea un mesaj opus, de calmare.
Iată care este aspectul fascinant al acestei secvenţe. Actualizarea unei amintiri este un act conştient de cogniţie. În schimb, amigdala şi căile neurale asociate acesteia sunt domenii ale subconştientului. Dr. Feinstein descrie un proces de mediere între facultăţile conştiente şi cele subconştiente prin abordarea directă a biocâmpului.
„Nu este ceva pe care să‑ţi impui pur şi simplu să‑l faci“, spune dr. Feinstein, „pentru că este o reacţie fiziologică, bazată pe căile neurale pe care le‑ai constituit în timpul evenimentului traumatic“.
Leave a Reply