Vara e pe terminate, dar nu e nici toamnă, aşa că e prematur să‑ţi pui un pahar de gin de prune goldane. O singură băutură se potriveşte perfect în acest context: Cocteilul ”Moscow mule”.
30 ml de zeamă proaspătă de lime
50 ml de vodcă (evident, nu şi pentru versiunea nealcoolică a cocteilului)
2 linguriţe de sirop Thorncroft Pink Ginger
apă minerală
Gustul de lime al acestui cocteil este deosebit de văratic, iar gustul înţepător, călduros de ghimbir al siropului este exact ceea ce‑ţi trebuie pentru a învinge şi cea mai cumplită vreme. Numele băuturii nu are nicio legătură cu capitala Rusiei — cocteilurile Moscow mule (în trad. literală: ”catârul moscovit”) au fost inventate în Manhattan în 1941 şi au fost numite astfel pe baza asocierii dintre Rusia şi vodcă şi pe baza faptului că berea de ghimbir are ceva hipic.
De regulă, acest cocteil se face cu bere de ghimbir şi sirop de lime, dar eu am pus în locul lor apă minerală, sirop de ghimbir şi zeamă proaspătă de lime, pentru ca băutura să aibă un gust mai modern şi mai pătrunzător. Mie îmi plac băuturile destul de seci şi ador gustul înţepător al siropului Thorncroft Pink Ginger.
Dacă foloseşti un sirop de ghimbir de altă marcă, poate un Bottlegreen’s Ginger & Lemongrass, care este mai dulce şi mai bine definit, se poate să fie nevoie să pui mai mult sirop în cocteil — chiar şi o jumătate de linguriţă poate crea o schimbare majoră. Ideea e că gustul impetuos al ghimbirului — a cărui tărie variază enorm de la un sirop la altul — nu trebuie să‑l acopere pe cel de lime.
Cocteilul Moscow mule este una dintre acele băuturi rare care este cu adevărat la fel de gustoasă şi fără alcool — motiv pentru care e o alegere bună şi pentru persoanele care nu consumă alcool. Iar prietenele tale însărcinate vor fi încântate că le pui în faţă o băutură care, de bine, de rău, măcar arată la fel ca băuturile pe care le consumă ceilalţi. Ultima dată când am făcut un astfel de cocteil, am pus pe masă curry de legume preparat în casă, orez, numai bun în combinaţia aceasta, şi lipii din făină de linte, comandate de la cel mai apropiat fast food indian.
Cu un asemenea meniu, n‑avea niciun rost să deschid o sticlă de vin (oricum, rar găseşti un sortiment potrivit cu mâncarea indiană) sau de bere; am făcut acest cocteil şi aroma băuturii s‑a armonizat atât de bine cu gustul mâncării, că aş proceda la fel şi a doua oară. Pune primele trei ingrediente într‑un pahar tumbler subţire şi înalt şi amestecă‑le. Adaugă patru cuburi de gheaţă. Umple paharul cu apă minerală, amestecă, pune o felie de lămâie proaspătă şi savurează cocteilul.
Rețetă din volumul Ce bem? de Victoria Moore
Leave a Reply