“Copilul meu are accese de furie”
Accesele de furie fac parte din dezvoltarea copilului și este important pentru acesta să învețe să se calmeze și să‑și controleze emoțiile. La vârsta de 2-3 ani copiii doresc să fie independenți și adesea se frustrează pentru că nu pot să înțeleagă sau să facă ceva. Accesele de furie sunt un semn că ei doresc atenție sau un mod de‑a își manifesta încărcătura emoțională.
Prevenirea unui acces de furie este întotdeauna cea mai bună opțiune și stabilirea unor reguli clare, precum și respectarea lor vor reduce frustrarea, pentru că micuții vor învăța care sunt limitele unui comportament acceptabil. Accesele de furie apar adesea atunci când rugați copilul să facă ceva ce nu vrea să facă. Dacă această sarcină e transformată într‑un joc, veți schimba adesea foarte mult lucrurile.
În loc să cereți copilului „să‑și strângă lucrurile“, spuneți: „Câte jucării poți să pui în cutie în 30 de secunde?“ El va vrea să strângă cât mai multe și va face aceasta rapid. Puteți să cronometrați în cât timp își pune pantofii, în loc să‑i spuneți să și‑i pună.
Copiilor le place să asculte povești și o să le placă cele pe care le inventați. Folosiți o poveste pentru a convinge copilul să facă anumite lucruri. De exemplu, dacă refuză să se spele pe dinți înainte de culcare, încercați să‑i spuneți o poveste despre fetița care nu voia să se spele pe dinți. Luându‑l în brațe, spuneți‑i despre cum: „A fost odată ca niciodată o fetiță pe care o chema Ana și care nu voia să se spele pe dinți…“ Fiți cât se poate de inventivi și copilul vă va lăsa să‑l spălați pe dinți în timp ce‑i spuneți povestea, mai ales atunci când ajungeți la partea în care dinții Anei se fac așa de negri că nici Zâna Măseluță nu mai vrea să‑i ia.
Întărirea pozitivă este un mod bun de‑a preveni un acces de furie, așa cum este și distragerea atenției, dar acestea funcționează numai dacă accesele de furie sunt sesizate înainte să ia amploare.
Fragment din Joaca. Soluții distractive pentru buna dezvoltare a copiilor în primii cinci ani de Amanda Gummer
Să ajungeți la cauza problemei înainte de începerea accesului de furie este situația ideală, dar dacă este prea târziu, separarea copilului de restul grupului este importantă în evitarea exacerbării problemei. Aceasta oferă ocazia copilului să se calmeze, fără ca episodul să se prelungească, pentru că motivul accesului de furie a fost îndepărtat.
Copiii sunt foarte sensibili la emoțiile adulților. Dacă rămâneți calmi, copilul va vedea că accesul de furie nu funcționează și până la urmă va învăța să se poarte mai frumos.
Cu preșcolarii este important ca după dispută să existe o împăcare, pentru că ei nu au intenția să le facă rău altora și nu‑și dau seama de consecințe.
Este important să vă asigurați că problemele s‑au rezolvat înainte ca el să se joace din nou — că micuțul înțelege de ce v‑ați supărat pe el și că știți de ce s‑a supărat. Vorbiți‑i folosind cuvinte adecvate vârstei sale și identificați cauza accesului de furie pentru a preîntâmpina și preveni alte izbucniri viitoare.
Leave a Reply