Dacă înveţi să citeşti emoţiile de pe faţa (în special microexpresiile) celor din jur, vei înţelege foarte multe despre ceea ce aceştia simt şi vei avea ocazia să vezi lumea diferit, reuşind să accesezi informaţii pe care unii nu vor fi niciodată confortabili să ţi le ofere.
Au fost mai mulţi cercetători şi oameni de ştiinţă care au studiat expresiile faciale, printre care şi Charles Darwin care declara că expresiile generate de către emoţii sunt universale.
Un cercetător din domeniul psihologiei, Paul Ekman, a luat această afirmaţie a lui Darwin şi a făcut-o misiunea vieţii lui, mergând până în “pânzele albe” să studieze aceste expresii universale, reuşind să adune la un loc un munte de informaţii despre microexpresii (un set particular de expresii faciale).
Ce este o microexpresie?
O microexpresie este o reacţie involuntară a muşchilor feţei care are loc atunci când experimentăm diferite emoţii. Practic, lucrurile pe care le simţim sunt “afişate” cu ajutorul muşchii feţei şi “trădează” emoţiile pe care le experimentăm.
Durata unei microexpresii este extrem de scurtă: între 1/25 – 1/15 dintr-o secundă.
Microexpresiile au fost descoperite în 1966 de către 2 cercetători pe nume Haggard şi Isaacs (în mod ciudat nu găsesc pe nicăieri prenumele acestora), care au urmărit ore întregi de înregistrări video cu şedinţe de psihoterapie, ca să detecteze limbajul corporal involuntar dintre terapeuţi şi pacienţi.
Despre Paul Ekman
Paul Ekman este unul dintre cei mai influenţi oameni din domeniul psihologiei, autor a 15 cărţi despre emoţii şi a mai mult de 170 de articole în jurnale sau capitole în cărţile altora.
Munca lui Paul Ekman a inspirat şi serialul “Lie to me“, un serial care explora domeniul fascinant al microexpresiilor şi cum protagonistul reuşea să dea în vileag sau să rezolve tot felul de cazuri pentru clienţii săi folosindu-se de cunoştinţele sale despre microexpresii şi despre psihologie.
Deşi Paul Ekman a servit drept consultant ştiinţific pentru serial, personajul principal Cal Lightman, jucat de Tim Roth, nu reprezenta un personaj inspirat de către Paul Ekman, cei doi doar semănau prin faptul că aveau în comun microexpresiile ca domeniu de expertiză. Paul Ekman doar s-a asigurat că serialul este bine realizat din punct de vedere ştiinţific.
Cele 7 Emoţii Fundamentale şi cum le recunoşti pe faţa oricui
Cele 7 emoţii fundamentale (numite şi emoţii de bază) sunt: mânia, frica, bucuria, uimirea, dezgustul, dispreţul şi tristeţea.
Aceste emoţii sunt fundamentale pentru că sunt universale şi pot recunoscute la orice persoană.
Dintre cele 7, cea mai “contestată” emoţie universală este dispreţul.
Mulţi oameni de ştiinţă şi experţi în expresiile faciale, consideră că dispreţul este mai degrabă o expresie care se exprimă în funcţie de cultura fiecărui popor, dar Paul Ekman a realizat o serie de studii menite să clarifice universalitatea “dispreţului” reuşind să o includă până la urmă în rândul emoţiilor fundamentale.
1. Frica
Microexpresia specifică fricii se manifestă prin:
- sprâncene ridicate şi apropiate
- pleoapele superioare ridicate
- pleoapele inferioare încordate
- buzele uşor încordate şi întinse orizontal către urechi
2. Bucuria
Microexpresia specifică bucuriei se manifestă prin:
- riduri în jurul ochilor (Zâmbetul lui Duchenne – zâmbetul natural)
- obrajii ridicaţi
- muşchii feţei aşezaţi în concordanţă cu ochii
Citiți continuarea pe blogul 1cartepesăptămână.ro
Leave a Reply