În toiul iernii, te simţi acasă când vezi şi simţi mirosul băuturii aburinde din oala de pe aragaz, care te îmbie s-o bei.
Vin fiert cu portocale
1 sticlă de vin roşu
1 pahar de coniac sau de vin de Porto
5 cuişoare
1 portocală tăiată în felii
1 baghetă de scorţişoară
1 vârf de cuţit de amestec de mirodenii
zahăr, după gust (opţional)
Rețete din:
S-ar spune că există o conspiraţie snoabă împotriva vinului fiert. Mare păcat! Mie, această băutură — împreună cu ritualul din a doua jumătate a lunii octombrie, când oamenii amestecă într‑o găletuşă ingredientele necesare preparării tortului de Crăciun tradiţional în Anglia — îmi dă de veste că a sosit iarna. De când mă ştiu, fac vinul fiert după aceeaşi reţetă pe care a întrebuinţat‑o şi mama mea ani la rând. Poţi folosi fără nicio problemă un vin ieftin, dar îţi recomand să alegi unul pe care l‑ai bea cu bucurie şi nefiert. Sortimentul spaniol Tempranillo e o alegere bună, însă merge şi un merlot din Chile — e vioi şi are gust de fructe, acesta fiind totuşi suficient de subtil, cât să nu afecteze aroma condimentelor pe care le vei pune în băutură. După ce deschizi sticla, nu te grăbi să torni vinul în oală. Asigură‑te mai întâi că vinul nu e buşonat pentru că acest lucru poate să strice totul. Vei obţine 6 pahare de vin.
Pune vinul şi tăria într‑o oală şi încălzeşte‑le puţin pe aragaz. Introdu cuişoarele în feliile de portocală. Apoi pune în oală scorţişoara, feliile de portocală, amestecul de mirodenii şi zahărul. Lasă băutura să fiarbă 15 minute, la foc încet, apoi serveşte‑o.
Reţeta de wassail a lui Robbie
Când am băut pentru prima dată această băutură, era o seară cenuşie şi ploioasă dintre Crăciun şi Anul Nou. În esenţă, wassail‑ul e un cidru cu mirodenii. Este o băutură revigorantă şi, după unii, mai sofisticată decât vinul fiert. Reţeta aceasta îi aparţine prietenului meu, Robbie. Cuvântul wassail vine dintr‑o veche sintagmă norvegiană, ves heill, care, potrivit Dicţionarului Oxford al limbii engleze, înseamnă ”a avea o stare bună de spirit”. Înainte vreme, wassail‑ul era o băutură sărbătorească ce se făcea cu ocazia culesului merelor. Aşa se face că wassail-ul conţine cidru şi mere coapte.
6 linguri de zahăr brun
6 mere cu mijlocul scobit
100 ml de apă
250 ml (minimum) de sherry
2 litri de cidru
1 portocală împănată cu cuişoare, din 2 în 2 cm
1 baton de scorţişoară de maximum 2,5 cm lungime
5–6 boabe de ienibahar
¼ linguriţă nucşoară rasă (nu mai mult)
1 sau chiar 2 pahare medii de coniac pentru gătit
Încălzeşte cuptorul la 170˚C. Pune câte o lingură de zahăr în scobitura din mijlocul fiecărui măr. Apoi ia o tavă cu grătar, pune mai întâi apa, iar apoi merele, pe grătar. Bagă‑le la cuptor şi lasă‑le circa 20–30 de minute, până când se înmoaie, dar ai grijă să nu scadă în volum şi să nu se facă terci — nu e recomandabil să se sfărâme, odată puse în wassail. Până se coc merele, pune toate celelalte ingrediente, mai puţin coniacul, într‑o oală. Pune‑o pe aragaz şi aşteaptă să dea în clocot, dă focul mic şi lasă totul să fiarbă încet timp de 20 de minute (trebuie să iasă numai din când în când câteva bule la suprafaţă; altfel, dacă e focul prea tare, alcoolul îşi va pierde tăria). Apoi gustă băutura, ca să te asiguri că aromele mirodeniilor s‑au impregnat în cidru —, adaugă merele şi fierbe băutura încă 5 minute. Merele trebuie să confere băuturii numai un plus de aromă — cam cum se întâmplă cu o mâncare în care pui o foaie de dafin. La urmă, chiar înainte de servire, adaugă coniacul în oală şi lasă băutura pe foc până devine iar fierbinte. Ia un polonic şi pune băutura în pahare baker sau în pahare mari de vin. Această băutură merge bine cu brânzeturile tari, iar gustul ei de măr se asortează bine şi cu plăcintele cu carne tocată.
Leave a Reply