Lansăm o carte cu totul specială, care ilustrează Primul Război Mondial intr-o manieră captivantă, plină de fler literar şi bogăţie de informaţii. Şi inaugurăm o colecţie nouă pentru toţi pasionaţii de istorie. Cu această ocazie, vă invităm miercuri, pe 16 septembrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. In cadrul evenimentului de lansare a volumului Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914 scris de Margaret MacMillan şi totodată a noii colecţii de Istorie a Editurii Trei, doi istorici intră intr-un dialog pasionant despre un eveniment care a schimbat faţa lumii. Margaret MacMillan şi Lucian Boia, vă aşteaptă alături de noi, deschişi la dezbateri, avându-l moderator pe Cătălin Ştefănescu.
Margaret MacMillan este istoric, profesor de istorie internaţională la Oxford University, unde este director (Warden) al St Antony’s College. A fost rector al Trinity College şi profesor de istorie la University of Toronto, iar anterior la Ryerson University. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media. Este autoarea lucrărilor Women of the Raj (1988, 2007); Paris 1919: Six Months that Changed the World (2001) pentru care a fost distinsă cu Samuel Johnson Prize; Nixon in China: Six Days that Changed the World; The Uses and Abuses of History (2008); şi Extraordinary Canadians: Stephen Leacock (2009). Cea mai recentă carte a sa este The War that Ended Peace (Războiul care a pus capăt păcii). În 2006, MacMillan a fost învestită cu titlul de Ofiţer al Ordinului Canadei (Officer of the Order of Canada). |
Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului, a Franţei şi a Germaniei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale. Lucian Boia este şi autorul cărţii Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări (2014). |
Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914 este un magistral tour de force prin istoria şi diplomaţia sfârşitului de secol al XIX-lea şi începutului de secol al XX-lea. Într-un tablou panoramic care reuneşte informaţie istorică atent documentată, analize aplicate, revelaţii din arhive, fragmente de corespondenţă privată, dar şi anecdotică plină de culoare, portretizări expresive şi incursiuni pasionante în antropologia culturală, MacMillan explorează perioada premergătoare izbucnirii Primului Război Mondial, în încercarea de a descifra cauzele care au adus, după o îndelungată perioadă de pace şi prosperitate pe continentul european, la marşul nesăbuit către o conflagraţie de proporţii mondiale.
Scris cu vervă, într-un stil alert şi captivant, volumul reuşeşte rara performanţă de a se adresa cu aceeaşi relevanţă unei palete largi de cititori, cucerind deopotrivă interesul specialiştilor, pe cel al pasionaţilor de istorie, diplomaţie, relaţii internaţionale, ştiinţe socio-politice şi militare, dar şi al publicului larg. O carte de proporţii epice, alcătuită nu numai cu acribia istoricului, dar şi cu gândirea eliberată de clişee a analistului contemporan, interesat de comparaţii şi arcuri peste timp, a cărei poveste fascinantă se derulează, spre deliciul lectorului, în ritmul sincopat al unui roman de capă şi spadă.
Vă aşteptăm miercuri, 16 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Eveniment susţinut de: |
Leave a Reply