„Ideea inițială a acestei cărți mi-a venit pentru că de 15 ani, de când mă tot întâlnesc cu cititori, întrebările pe care mi le tot pun ei sunt «În ce vă găsiți inspirația? Ce ritual de scris aveți? Cum arată ziua unui scriitor?». Cititorii îți pun întrebări despre personaje, ce s-a întâmplat cu ele, așa că mi-am dorit să le dau puțin acces la cutia neagră a scrisului, să le arăt cititorilor fața nevăzută a procesului de scriere a unui roman, cu tot cu entuziasmul pe care ți-l poate da și cu chinul la care te supune uneori”, a declarat Guillaume Musso despre cea mai recentă carte a sa, Viața e un roman.
Romanul începe ca un thriller de Stephen King, dar este o reflecție intensă și profundă asupra vieții de scriitor. Este un joc de-a v-ați ascunselea între viața reală și cea imaginară, asemeni statutului de scriitor, care se plasează între cele două. Romanul înlănțuie evenimentele ca într-un scenariu suprarealist, astfel că, la un moment dat, se estompează granițele dintre realitate și ficțiune.
“Ficțiunea a jucat – în cazul meu – mereu un rol la fel de important ca viața. Singurii care mă ancorează în realitate sunt copiii mei, de 6 și 3 ani. Doar în cazul lor lumea ficțiunii se spulberă într-o clipită, dacă au nevoie de mine sau trebuie să mă ocup de ei. Atunci mă aflu 100% în lumea reală. Cu această excepție, frontierele nu mai sunt la fel de clare”, a mai spus Musso.
„Într-o zi de aprilie, fetița mea de trei ani, Carrie, a dispărut în timp ce ne jucam amândouă de-a v-ați ascunselea în apartamentul meu din Brooklyn.“ Așa începe povestea Florei Conway, romancieră renumită pentru talentul și discreția ei. Carrie, fetița sa, a dispărut într-un mod inexplicabil. Ușa și ferestrele apartamentului erau închise, iar camerele de supraveghere ale imobilului newyorkez n-au înregistrat niciun intrus. Ancheta poliției n-a scos nimic la iveală.
În același timp, de partea cealaltă a Atlanticului, un scriitor cu inima frântă se izolează într-o casă dărăpănată. Numai el deține cheia misterului. Iar Flora îl va scoate din vizuina sa, ceea ce va avea consecințe nebănuite pentru destinul fiecăruia în parte.
În trei acte și două lovituri de teatru, Guillaume Musso ne poartă într-o poveste tulburătoare a cărei forță stă în puterea cărților și în dragostea pentru viață a personajelor ei.
„O poveste în care cele mai nebunești visuri prind viață.“ – Paris-Match
„Musso semnează unul dintre cele mai personale romane ale sale. Și, totodată, unul dintre cele mai bune.” – Le Parisien
„Autorul francez ne invită într-o aventură plină de răsturnări de situație și de piste false, culminând cu o lovitură de teatru în urma căreia înțelegem că s-a jucat cu noi de la început și până la sfârșit.” – Le Matin Dimanche
„Musso plasează cititorul de cealaltă parte a oglinzii. Iar efectul este surprinzător.” – Cosmopolitan
„Guillaume Musso este un vrăjitor care face să apară imposibilul în viața personajelor sale atunci când nu te aștepți. Presărat cu nenumărate referințe literare, acest roman al său aduce un omagiu meseriei de scriitor.“ – Version Femina
Născut în 1974 în Antibes, pe Riviera Franceză, Guillaume Musso s-a îndrăgostit de literatură de la o vârstă fragedă. Mare parte din timpul liber și-l petrecea citind cărți de la biblioteca unde lucra mama lui, iar concursul de povestiri la care a participat în gimnaziu l-a ajutat să descopere plăcerea scrisului, care nu l-a mai părăsit de atunci. La 19 ani a plecat în Statele Unite, unde a petrecut câteva luni la New York și în New Jersey, vânzând înghețată și locuind împreună cu muncitori din diverse țări. Cu mintea doldora de povești, s-a întors în Franța, și-a luat licența în științe economice și a fost o vreme profesor.
Cu 16 cărți traduse în peste 40 de limbi și vândute în peste 11 milioane de exemplare în întreaga lume, Musso este unul dintre cei mai apreciați autori francezi de thrillere. La Editura Trei, de același autor au apărut romanele Fata şi noaptea și Viața secretă a scriitorilor.
Leave a Reply