Profesor de medicina la Clinica Mayo, James Levine a gasit in India, in timpul unei calatorii de cercetare medicala, un personaj care l-a fascinat: pe o strada celebra de aici, unde copiii sunt adusi sa se prostitueze, el a descoperit o fetita imbracata intr-un sari roz, care scria intr-un caiet albastru. De la aceasta imagine a rezultat „Jurnalul albastru“, o carte emo-tionanta, care atrage atentia asupra traficului de minori.


JURNALUL ALBASTRU

James Levine

Batuk, personajul principal, te va cuceri de la primele pagini. Desi urmeaza acelasi traseu ca al multor altor copii din India, fortati sa se prostitueze, Batuk isi depaseste conditia, folosindu-se de puterea scrisului pentru a supravietui.

„Am scris cartea fara a avea o experienta in a scrie fictiune. Cred ca a fost mai degraba un raspuns emotional fata de o persoana care m-a frapat. Am privit-o pe tanara fata cu admiratie si vinovatie ca am fost neputincios in a o ajuta. Am in continuare sentimentul ca am esuat“, spune James A. Levine. Cartea a fost bestseller in SUA, iar incasarile vor fi donate pentru ajutorarea copiilor abandonati.

Calatoria pe care James A. Levine a facut-o in India, la invitatia unei agentii guvernamentale de aici, s-a dovedit a fi, inca de la inceput, una iesita din comun. La scurt timp dupa sosirea in New Delhi, el a fost rapit si eliberat dupa cateva zile, de politie.

S-a alaturat apoi echipei cu care lucra in Mumbai si acolo, vizitand cateva dintre cele mai sarace cartiere, a ajuns si pe celebra «Strada a custilor», una dintre zonele centrale frecventate de cei aproximativ jumatate de milion de copii din India care se prostitueaza. Denumirea strazii face referire la felul in care sunt tinuti si expusi copiii respectivi, ca niste animale, in custi, asa ca privelistea, cel putin pentru o persoana din exterior, este coplesitoare.

James Levine

„Inainte de a pleca de acolo“, povesteste James Levine , „am vazut o fata de 15 ani sprijinindu-se de gratiile custii ei de otel. Purta un sari roz, cu margine in culorile curcubeului, si scria intr-un carnetel albastru“. Imaginea acelei fete a ramas mult timp in mintea autorului pentru ca, pana la acel moment, nu si-a imaginat ca un copil fara acces la educatie, obligat sa se prostitueze, ar putea avea o astfel de preocupare.

Tata la randul lui, profesorul a fost preocupat de subiectul copiilor maltratati inca de dinainte de episodul din India. In anul 2002, publica in revista medicala „Science“, alaturi de o echipa de la Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite, un raport referitor la malnutritie si la impactul pe care-l resimt copiii fortati sa munceasca in zona Coastei de Fildes, in urmatorii ani studiile extinzandu-se in Jamaica, China si apoi India.

„Am citit foarte multe despre acest subiect si am analizat dificultatile cu care se confrunta copiii. Atunci cand le vorbesc oamenilor din tarile dezvoltate despre copiii fortati sa munceasca, ii aud in mod frecvent comentand: ‹‹este ingrozitor!››, dar nu fac nimic pentru a schimba asta.

Motivul cred ca este faptul ca nu pot suprapune starea proasta a acelor copii peste imaginile propriilor copii sau ai cunoscutilor. Sunt un milion de sclavi minori lipsiti de dreptul de a vorbi si, din acest punct de vedere, «Jurnalul albastru» este un strigat“…

Citeste intreaga recenzie pe: http://www.avantaje.ro/Timp-liber/Vedete-Personalitati/James-A-Levine-sau-Romanul-unei-supravietuiri-1440374