Săptămâna Psi începe luni, 7 noiembrie, cu o serie de ateliere dedicate, în mare parte, aspectelor existențiale. Începând de la 18.30, psihoterapeuți cu experiență va așteaptă la discuții despre fericire și sensul vieții, despre optimism și rolurile pe care le jucăm pe secena vieții. Intrarea este liberă, gazde ne vor fi librăriile Cărturești din toată țara, iar cărțile de psihologie ale Editurii Trei vor putea fi cumpărate cu o reducere de 25% în toată săptămâna.
Cluj (Iulius Mall): Rolurile pe scena vieții. Cine putea fi mai potrivit să discute despre rolurile și măștile din teatrul vieții decât un specialist în psihodramă? Cu cu o bogată experiență de clinician, Adriana Oachiș vă invită la o discuție despre scenarii de viață și roluri – asumate sau nu… Legat de psihodramă, va amintesc că fondatorul acestei orientări terapeutice, Jacob Levy Moreno, s-a născut la București și a fost tradus la Editura Trei cu două titluri – Scrieri fundamentale și Povestea vieții mele.
București (Verona): Când ușile se deschid. Prima seara din cele șase ateliere bucureștene este una specială. Căci pleacă de la o carte unică în spațiul românesc (Când ușile se deschid, semnată de psihanalista Ștefania Dumitrescu). Evenimentul va avea ca invitați două personalități din zona științelor sociale: antropologul Vintilă Mihăilescu și formatorul/supervizorul în psihanaliză Alfred Dumitrescu. Despre cum începe o ședință de psihoterapie, despre sugestiile și ecourile care se ”aud” într-o ședință psihanalitică, despre ce resimte terapeutul în și după ora de terapie veți putea afla de la autoare și de la cei doi invitați speciali.
Timișoara (Iulius Mall): Omul în căutarea sensului vieții. O temă provocatoare, cu atât mai mult cu cât discuția este inițiată de un specialist cu dublă formare – Eugen Jurca nu doar că este format în analiză existențială și psihoterapie, dar activează și ca preot greco-catolic. Căutarea unui sens în viață este subiectul prin excelență al psihoterapiei existențiale, reprezentate (în spațiul anglofon) de îndrăgitul Irvin Yalom (la Trei, l-am tradus cu tratatul de Psihoterapie existențială), dar și de cel ce i-a fost formator, Rollo May – îi puteți citi excelenta introducere în terapie existențială, intitulată Descoperirea ființei.
Brașov: Optimism, pesimism și arta de a fi mai mult sau mai puțin fericit. De unde vine fericirea?, întreabă Marcela Rodica Luca, profesor la Universitatea ”Transilvania” din Brașov. Specializată în psihologia personalității, invitata noastră vă porni exact dinspre zona sa de interes: Există trăsături de personalitate care sunt implicate în starea de fericire? Sunt aceste trăsături înnăscute sau învățate prin acumularea unor trăiri afective? Dacă sunt înnăscute, atunci se pare că suntem condamnați, prin personalitatea noastră, să fim fericiți sau nefericiți. Dacă aceste trăsături se învață, mai avem o șansă…
Leave a Reply