„Uneori viaţa ta se schimbă atât de încet şi imperceptibil, încât nici nu observi, până într-o zi când te trezeşti şi te gândeşti: Cum am ajuns aici? Dar alteori viaţa se schimbă într-o clipită, printr-o fulgerătoare întorsătură fericită sau nefericită, cu consecinţe absolut minunate sau tragice”, scrie Liane Moriarty în Nouă străini, cel mai recent roman publicat în colecția Fiction Connection a Editurii Trei.
„Moriarty revine cu încă o carte pe care n-o poți lăsa din mână.” – Time
Nouă persoane ajung într-un centru de relaxare izolat, unele dintre ele pentru că vor să slăbească, unele ca să-și schimbe stilul de viață, altele din motive pe care nu le pot recunoaște nici chiar față de ele însele. Însă niciunul dintre oaspeți nu-și imaginează ce vor însemna cele zece zile de lux, meditație și consiliere pentru care au plătit. Vor avea parte de sex, se vor îndrăgosti, vor muri sau doar vor pierde în greutate?
Scriitoarea Frances Weltry vine la Tranquillum House în căutare de leacuri pentru o durere de spate, o inimă frântă și o tăietură sâcâitoare la deget. O intrigă ceilalți oaspeți, însă charismatica directoare a centrului este cea care îi trezește cel mai tare curiozitatea. Ar putea deține ea răspunsurile pe care Frances nici măcar nu știe că le caută? Ar trebui să lase deoparte îndoielile și să se bucure de Tranquillum House sau ar trebui să fugă, cât mai poate?
„Fiecare dezvăluire este o surpriză savuroasă… Nouă străini este atât de bine scrisă și de inteligent construită, încât pare să se termine prea repede.” – Booklist
Liane Moriarty este deja celebră în întreaga lume pentru romanele sale pline de umor negru, a căror acțiune se petrece în suburbiile orașului Sydney. În Nouă străini, autoarea se îndepărtează puțin de viața părinților prosperi pentru a ne prezenta un grup mult mai eclectic de personaje (o scriitoare, un avocat, un bărbat care a câștigat marele premiu al loteriei, un profesor, un atlet sau o gospodină): Frances Weltry – pe care o vor vedea ca pe o femeie ”bătrână şi excentrică, poate chiar enervantă”; Jessica Chandler – care „avea un uluitor păr castaniu, lung şi ondulat, pantaloni capri strânşi pe picior, o talie imposibil de subţire şi nişte sâni şi mai improbabili”; Ben Chandler – care arăta ca ”un instalator de la periferie, ieşit duminica la un gratar: şapcă de baseball cu cozorocul la spate, ochelari de soare, tricou, pantaloni scurţi şi mocasini, fără şosete”; Heather Marconi –„slabă şi musculoasă, cu pielea bronzată şi extrem de ridată, ca o foaie de hârtie pe care cineva o mototolise, apoi o întinsese”; Napoleon Marconi – „atât de înalt, încât halatul îi venea mai degrabă ca o fustă mini, lăsând să i se vadă genunchii noduroşi şi picioarele prea păroase şi foarte albe”; Zoe Marconi – fiica lui Napoleon „are înălţimea tatălui ei şi graţia unei tipe atletice, căreia îi place mişcarea”; Lars Lee – care semăna din profil cu un zeu grec; Tony Hogburn – „avea cel mai neaşteptat zâmbet posibil, făcând să i se rotunjească obrajii ca nişte mere”; Carmel Schneider – “îşi neglija corpul, nu-şi tăia părul cu lunile, avea sprâncenele nepensate, uita să se epileze… nu era de mirare că soţul o părăsise, pentru că, aşa cum le învăţa şi ea pe fetele ei, orice acţiune are consecinţe”.
„O carte plină de un umor negru care sfidează orice clasificare. Reușește să fie grozav de amuzantă și să aibă și încărcătură emoțională în același timp, dovedind că autoarea Marilor minciuni nevinovate încă mai are multe de oferit cititorilor ei.” – Bustle
Liane Moriarty (n. 1966) și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei citind. Nu-și mai amintește când a scris prima sa povestire, dar ține minte perfect primul contract pentru o carte: tatăl ei a angajat-o să scrie un volum despre el și i-a plătit un avans de un dolar. După terminarea studiilor, Liane a lucrat în publicitate și marketing. S-a apucat serios de scris după ce sora ei, Jaclyn Moriarty, a anunțat-o că-și va publica prima carte. Romanul său de debut, Three Wishes, scris la finalul masterului literar de la Macquarie University din Sydney, a fost publicat de Pan Macmillan. De atunci, a mai scris șapte romane care au ajuns bestselleruri, fiind traduse în 39 de limbi și vândute în peste 14 milioane de exemplare în întreaga lume. O puteți vizita online la lianemoriarty.com.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Marile minciuni nevinovate (care a stat la baza unui serial de excepție produs de HBO), Secretul soțului (vândut în peste trei milioane de exemplare la nivel mondial), Am uitat să fim fericiți, Când vina ne desparte și Ultima aniversare.
Leave a Reply