Cartea Partea pozitivă a stresului se bazează pe un curs pe care autoarea Kelly McGonigal îl predă în cadrul unui program de formare continuă la Stanford, numit „Noua cercetare asupra stresului“. Cursul, la care sunt înscrişi oameni de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, este menit să schimbe modul în care gândim despre stres şi în care trăim cu el.
Este util să ştim câte ceva despre această cercetare care vizează acceptarea stresului, din două motive. În primul rând, pentru că e fascinantă. Când subiectul este natura umană, fiecare studiu este o ocazie de a te înțelege mai bine pe tine însuţi şi pe cei la care ţii. În al doilea rând, pentru că cercetarea asupra stresului prezintă nişte adevărate surprize.
Strategiile pe care le vom învăţa din această carte se bazează pe sute de studii şi pe perspectivele a zeci de oameni de ştiinţă cu care autoarea a stat de vorbă. Partea pozitivă a stresului include un curs intensiv despre noua cercetare asupra stresului şi ceea ce psihologii numesc mentalităţi. Vom face cunoştinţă cu cercetători aflaţi în plină ascensiune şi cu unele dintre cele mai interesante studii ale lor.
Mai presus de toate însă, Partea pozitivă a stresului este un ghid practic prin care vei deveni mai bun la gestionarea stresului. Acceptarea acestuia te poate face să simţi că ai mai multă putere în faţa provocărilor. Îţi permite să foloseşti mai bine energia stresului, fără a te epuiza. Te ajută să transformi experienţele stresante într‑o sursă de racordare socială, şi nu de izolare. Şi, în sfârşit, te conduce spre noi căi de a găsi sens în suferinţă.
Pe tot cuprinsul acestei cărţi, vei găsi două tipuri de exerciţii practice de încercat.
Exerciţiile de tipul „Reconsideră stresul“, din partea 1, sunt menite să modifice modul în care gândeşti despre stres. Le poţi folosi ca puncte de plecare în scris sau sub orice altă formă de autoreflecţie care funcţionează pentru tine. Poate că te vei gândi la subiect în timp ce te afli pe banda de alergare, la sala de sport, sau mergi cu autobuzul la muncă. Poţi să‑l transformi într‑o reflecţie personală sau să începi o conversaţie în baza lui. Discută despre el cu soţul sau cu soţia la cină sau scrie o postare pe Facebook despre el şi întreabă‑i pe prietenii tăi ce cred. Pe lângă faptul că te ajută să te gândeşti altfel la stres, în general, aceste exerciţii te încurajează şi să reflectezi asupra rolului pe care îl joacă stresul în viaţa ta, inclusiv în raport cu cele mai importante ţeluri şi valori ale tale.
Exerciţiile de tipul „Transformă stresul“ din partea a 2‑a cuprind strategii de moment, de folosit în situaţiile stresante, precum şi teme de reflecţie care te vor ajuta să faci faţă unor provocări specifice din viaţa ta. Te vor ajuta să‑ţi accesezi rezervele de energie, forţă şi speranţă atunci când te simţi anxios, frustrat, furios sau copleşit. Exerciţiile de tipul „Transformă stresul“ se bazează pe ceea ce Kelly McGonigal numește „resetări ale mentalităţii“ — adică o serie de schimbări în modul în care gândeşti despre stres, aşa cum îl trăieşti în momentul de faţă. Aceste resetări ale mentalităţii pot să îţi modifice reacţia la stresul fizic, să îţi schimbe atitudinea şi să inspire luarea de măsuri. Cu alte cuvinte, ele transformă efectul pe care îl are stresul asupra ta exact în momentul în care te simţi stresat. Aceste exerciţii sunt bazate pe studii ştiinţifice şi te încurajez să le tratezi chiar ca pe nişte experimente.
Toate exerciţiile din Partea pozitivă a stresului au fost concepute în funcţie de reacţiile studenţilor lui Kelly McGonigal şi de experienţele pe care autoarea le‑a avut când a împărtăşit aceste idei în rândul unor comunităţi din întreaga lume, formate inclusiv din profesori, personal medical de elită, directori, specialişti în coaching, terapeuţi de familie şi părinţi.
Leave a Reply