Organizația New Meridian Arts a anunțat recent apariția în engleză a romanului de debut Cei care cumpără stele de Anca Mizumschi, publicat la Editura Trei în colecția Autori Români.
Primit extrem de bine de cititorii români, romanul se desfășoară în timpul secolului al XVI-lea, pe trei continente. Cei care cumpără stele este un roman hipnotic, încărcat de o atmosferă cu totul specială. O galerie de portrete a unor femei puternice, această adevărată carte a simțurilor este construită asemeni unui carusel, în care fiecare protagonist vine în fața cititorului și își spune povestea, apoi se retrage și face loc următorului personaj, doar pentru a reveni peste câteva pagini. La sfârșitul acestor călătorii, țesătura narațiunii închide toate cercurile de destin ale personajelor.
Povestea centrală din roman are la bază o legendă: pietrele căzute din cer, fragmentele de meteoriți, îi pot ajuta pe cei care le poartă să dobândească nemurirea. Căutarea fragmentului de meteorit ne poartă din Marele Bazar al Constantinopolui până la celălalt capăt al Drumul Mătăsii, în China, sau în insulele Malaeziei, pline de mirodenii rare, iar mai apoi din înălțimile unei mănăstiri tibetane din Lassa, până la zidurile Genovei și stâncile ascuțite de la Cinque Terre. Creștini, evrei, musulmani și budiști își leagă destinele în această căutare a fragmentului de meteorit, iar viețile lor se împletesc și se despletesc cu grijile de zi cu zi, cu iubiri imposibile, copleșitoare, cu morți anunțate sau neașteptate, într-un univers opulent, unde fiecare personaj este înzestrat cu un simț accentuat (mirosul, văzul, auzul, comunicarea prin atingere), unde aromele mirodeniilor se împletesc cu firele de lână ale covoarelor de Anatolia și cu vibrațiile vindecătoare ale pietrelor prețioase aduse din Indii.
Anca Mizumschi este scriitoare, eseistă, public speaker, realizatoare de emisiuni culturale. Începând cu 1993, anul debutul ei în volum, a publicat: Est (1993), Opera Capitală (1995), Poze cu zimți (2008), Anca lui Noe (2009), Versouri (2010), În moalele cerului (2012) și Țara mea suspendată (2018). Textele Ancăi Mizumschi au intrat în trei antologii de autor – Carte de citire (2012), Madrugada (2013), Metropolitana (2018) – precum și în mai multe antologii în limba română sau internaționale: Strong Romanian – Polish Anthology (1997), 27 Romanian Poets (Stockholm, 2011), Mujer en la aduana – 10 poetas rumanas contemporáneas (Madrid, 2022). Articolele și poeziile sale au fost publicate în reviste de cultură din țară, iar poeziile au fost traduse în spaniolă, suedeză, germană, italiană, franceză, maghiară, cehă, albaneză și chineză. Autoarea a primit mai multe premii literare în România. Eseurile și conferințele sale includ teme precum: identitate și exil, trauma colectivă și transgenerațională.
New Meridian Arts este o organizație non-profit dedicată schimburilor artistice, multiculturale și multimedia prin intermediul publicării de cărți, reviste și prin producerea artelor vizuale și performative. În acest fel, misiunea organizației este aceea de a face din multiculturalitate o prioritate, pentru a înțelege mai bine diversitatea lumii în care trăim.
Leave a Reply