Anca Mizumschi, autoarea romanului Cei care cumpără stelele apărut la Editura Trei, își întâlnește cititorii din LondraHeidelbergBruxellesStuttgart și Amsterdam între 24 februarie și 10 martie, în cadrul unui amplu turneu european.

Calendarul evenimentelor:

  Londra – 24 februarie 2024, ora 18:00 – evenimentul va avea loc la St.Mary Abbott’s Centre (Vicarage Gate Street, Kensington). Moderatoare: Floria Teleman, promotor cultural.

 Heidelberg – 28 februarie 2024, ora 18:00 – evenimentul va avea loc la Cafe Burkardt (Untere str.27). Prezintă și moderează jurnalista Miruna Munteanu. Organizatori Cristina Nan și Asociația Kultur Tandem.

 Bruxelles – 2 martie 2024, ora 18:00 – evenimentul va avea loc la Sediul EuropaNova (Clos du Parnasse 11E). Alături de autoare vor fi Eusebia Ionescu și Mirela Niță Sandu (moderatoare).

 Stuttgart – 6 martie 2024, ora 18:30 – evenimentul va avea loc la Consulatul General al României (Hauptsatter Str. 70), cu participarea pianistei Cristina Popa van Grootel. Alături de autoare vor fi Traian Pop, scriitor, și Daiana Matieș (moderatoare). Eveniment organizat sub patronajul Consulatului General al României la Stuttgart în colaborare cu Asociația EU Reflect e.V. Stuttgart.

 Amsterdam – 10 martie 2024, ora 14:30 – evenimentul va avea loc la Bezoekadres Ramses Shaffy Huis (Piet Heinkade 231). Alături de autoare participă Oxana Greadcenco, director Moldova.org și Dana Popa, terapeut transcultural de familie și relații. Moderatoare: Claudia Marcu, jurnalistă la TVR Cultural și istoric de artă

Înainte de începerea acestui turneu, Anca Mizumschi ne-a trimis un mesaj:

„Acest turneu în diaspora română este încă un pas pe drumul aproape magic început odată cu lansarea romanului în România, la sfârșitul anului 2022. În timpul scurs de atunci, Cei care cumpără stele s-a dovedit o carte extraordinar de iubită de cititori. Tot ce mi-am dorit atunci când am scris cartea a fost să creez o poveste vindecătoare, o lume în care fiecare să își găsească resurse de a depăși presiunea unei lumi reale, care devine din ce în ce mai amenințătoare. Deși fiecare personaj a fost sculptat cu grijă, intenția finală a fost să construiesc un mozaic în care nu există persoanje principale, sau un singur personaj principal, pentru că acesta este cititorul, suntem noi toți.
Sunt bucuroasă să pornesc în această călătorie literară alături de cei cu care împart patria numită limba română, indiferent de țările în care locuim, să le împărtășesc viziunea mea și dacă se poate, să dăruiesc bucurie. Aș dori să îmi exprim recunoștința față de Editura Trei și organizatorii locali din Londra, Heidelberg, Bruxelles, Stuttgart și Amsterdam pentru efortul și sprijinul lor constant în sprijinul acestui proiect.”

Despre carte:

„Împletind realitatea istorică cu onirismul, dramatismul cu senzualitatea, mergând pe urma unor visuri ce promit nemurirea, autoarea ne propune câteva personaje puternice, pline de mister și bântuite de traume din trecut, dar caracterizate de demnitate și magnetism ce se luptă cu mari frământări sufletești. Pe ideea că feminitatea este înfricoșătoare și grațioasă în egală măsură, iar bărbații extrem de fragili puși în fața dragostei și a deciziilor radicale, autoarea ne oferă o paletă complexă de personaje aflate în ipostaze extrem de diferite: tineri și bătrâni, curajoși și dezinteresați, temători și temerari, nesiguri și deschizători de drumuri, profesioniști și aspiranți, emaptici și toleranți, deschiși și chinuiți, senzuali și abstinenți, credincioși și atei, aflați pe urmele unor legende aproape uitate sau doar în căutarea propriei fericiri.” – Angela Dobre

Despre autoare:

Anca Mizumschi este scriitoare, eseistă, public speaker, realizatoare de emisiuni culturale. Începând cu 1993, anul debutul ei în volum, a publicat: Est (1993), Opera Capitală (1995), Poze cu zimți (2008), Anca lui Noe (2009), Versouri (2010), În moalele cerului (2012) și Țara mea suspendată (2018). Textele Ancăi Mizumschi au intrat în trei antologii de autor – Carte de citire (2012), Madrugada (2013), Metropolitana (2018) – precum și în mai multe antologii în limba română sau internaționale: Strong Romanian – Polish Anthology (1997), 27 Romanian Poets (Stockholm, 2011), Mujer en la aduana – 10 poetas rumanas contemporáneas (Madrid, 2022). Articolele și poeziile sale au fost publicate în reviste de cultură din țară, iar poeziile ei au fost traduse în spaniolă, suedeză, germană, italiană, franceză, maghiară, cehă, albaneză și chineză. Autoarea a primit mai multe premii literare în România. Eseurile și conferințele ei includ teme precum: identitate și exil, trauma colectivă și transgenerațională.