Plecând de la propria experiență de interogatori în cadrul CIA, cei trei autori ai cărții Află adevărul! oferă o serie de tehnici relevante pentru arta “smulgerii” celor mai neplăcute secrete. Iată câteva dintre eficientele ponturi de „extragere” a adevărului testate în interogatorii la CIA, dar și în alte contexte (de la audieri în justiție la interviurile de angajare).

Afla adevarul

#1 Strânge informaţii în ordine cronologică. Altfel, riști să ratezi evenimente-cheie sau să zăpăcești suspectul interogat.

#2 Pune întrebări simple, neambigue şi directe. Evită întotdeauna să pui întrebări complexe, aluzive, negative sau întrebări care sunt derutante sau prea vagi.

#3 Folosirea subtilă a prenumelui unei persoane poate face ca ea să se simtă mai relaxată, mai detensionată şi, prin urmare, să fie mai cooperantă în cadrul interogatoriului.

#4 Include întodeauna întrebări înglobante, pentru a descoperi minciunile prin omisiune: „Ce nu te-am întrebat astăzi şi tu consideri că ar trebui să ştiu?“.

#5 Nu accepta informaţia aşa cum îți e oferită. Continuă cu întrebări de tipul: „Cum de ştii că este aşa?“, „De ce spui asta?“, „Pe ce te bazezi când oferi această informaţie?“

#6 Atitudinea mentală trebuie să fie canalizată către mărturisirea adevărului şi nu focalizată pe fapta în sine: ”Trebuie să scoatem totul la iveală, ca să ştim exact cu ce ne confruntăm”.

#7 La întrebările deschise, lasă subiectul să răspundă fără a fi întrerupt — cu cât oferă mai multe informaţii, cu atât e mai posibil să apară neconcordanţe cu cele spuse anterior.

#8 Pune întrebări cu final închis pentru a culege date specifice. De exemplu: „La ce oră ai ajuns?“, ”Cine era deja acolo?”.

#9 Ţine minte că este mult mai uşor să încolţești pe cineva după ce l-ai determinat să recunoască ceva sau să facă o concesie.

#10 Fă persoana interogată să se simtă bine că a dezvăluit informaţii răsplătind-o cu aprecieri de genul „Îţi mulţumesc că ai împărtăşit asta“ sau „Asta e de ajutor, mulţumesc.“

Selecție din Află adevărul! Învață de la foști agenți CIA cum să convingi pe oricine să-ți destăinuiască totul, de Philip Houston, Michael Floyd, Susan Carnicero (autorii bestsellerului Spy the Lie)