Indiferent că ești student la socio-umane, specialist în HR, psiholog-evaluator, psihoterapeut sau pur și simplu cineva care vrea să se cunoască mai bine, lista de mai jos îți poate fi extrem de utilă.

Ea cuprinde 5 cărți de referință pe care trebuie să le parcurgi dacă vrei să înțelegi mai bine nuanțele și resorturile personalității umane.

5carti_personal

5. Carl Rogers: A deveni o persoanăCum te transformi (în terapie și nu numai), cum îți regăsești nucleul tău pozitiv (miezul personalității tale), cum devii „acel sine care ești cu adevărat”? Vă răspunde celebrul umanist C. Rogers, creatorul psihoterapiei centrate pe client, cu aplicații diverse pentru viața de zi cu zi (relații de muncă, parenting etc.).

4. Mihai Aniței et al.: Tratat de psihologia personalității. Un excelent instrument didactic, tratatul analizeză personalitatea din perspectiva curentelor semnificative ale psihologiei moderne, dar și din unghiul geneticii și neuroștiințelor, al psihopatologiei și teoriilor organizaționale. (Nu lipsesc nici descrieri ale unor celebre instrumente de evaluare – MMPI, NEO-PI-R etc.).

3. C.G. Jung: Tipuri psihologiceGeniala tipologia jungiană a pătruns în majoritatea sistemelor de clasificare a personalității și stă la baza celebrului Indicator de Tipuri Myers-Briggs (MBTI), prezentat, chiar de la sursă, într-o altă carte de la Trei: Oameni şi vocaţii. Înţelegerea tipurilor de personalitate, de Isabel Briggs Myers și Peter B. Myers

2. Abraham Maslow: Motivaţie şi personalitate. O carte clasică a fondatorului psihologiei umaniste, care merge cu mult dincolo de celebra ierarhie a trebuințelor umane, în vârful căreia șade ”actualizarea sinelui”. Nu uitați să răsfoiți incitantele capitole despre eduație, despre patologia personalității sau despre creativitate!

1. Robert B. Ewen: Introducere în teoriile personalităţiiDe departe cea mai completă și mai bine scrisă introducere în acest domeniu de pe piața de carte de la noi, cuprinzătorul tratat prezintă ideile celor mai importanţi teoreticieni ai personalităţii, de la Freud şi Jung la Allport şi Bandura, de la Maslow şi Fromm la Cattell şi Erikson.