Recent, Editura Trei a publicat două volume de Albert Ellis, un reper de neocolit pentru orientarea cognitiv-comportamentală. Iată alte cinci cărți ”cognitiviste” utile pentru toți psihologii (consilieri sau psihoterapeuți), indiferent de orientarea lor teoretică.

5 carti-gif

5. Richard S. Lazarus – Emoție și adaptare. O abordare cognitivă a proceselor afective. Un volum de referință extrem de utile pentru specialiștii autohtoni, spune profesorul universitar Daniel David, în măsura în care contracarează ”înțelegerea primitivă a abordării cognitive în psihologie și psihoterapie”.

4. Richard Nelson-Jones – Manual de consiliere. Autorul s-a format inițiat în terapia rogersiană, dar apoi a emigrat către abordarea cognitiv-comportamentală. În această carte clasică, el descrie câteva dintre abilitățile-cheie ale oricărui consilier psihologic: de la provocări și ascultare activă, la instruire și facilitarea rezolvării de probleme.

3. Ralph T. Vogel – Psihoterapie cognitiv-comportamentală și psihanaliză. Autorul german este format în și practică ambele orientări. Cartea oferă multiple exemple în care tehnicile cognitiv-comportamentale (jurnalul terapeutic, creșterea asertivității sau a tolerenței la stres) pot ajuta, la nevoie, un pacient aflat într-o terapie psihodinamică. Și reciproca… așa cum o dovedește următorul titlu:

2. Aaron T. Beck & Brad A. Alford – Puterea integratoare a psihoterapiei cognitive. Referindu-se mai ales la patologii severe (tulburări de personalitate, psihoze), părintele psihoterapiei cognitive (Beck) demonstrează în ce fel abordarea interpersonală sau cea psihodinamică pot fi integrate în terapia cognitivă.

1. Jon Kabat-Zinn și colegii – Exerciții de meditație pentru depășirea depresiei. Apărută în 2013, cartea demonstrează în ce fel tehnicile orientale de meditație pot fi combinate cu terapia cognitivă. De aici a răsărit, de altfel, și celebra abordare cunoscută ca mindfulness – concentrarea meditativă asupra prezentului.