Mulţi părinţi se simt neputincioşi când copiii lor devin anxioşi, mai ales când încercările de a‑i linişti nu dau rezultat, explică psihologul american Lawrence Cohen în debutul cărții sale Rețete împotriva îngrijorării.

Retete ingrijorare-3dE o luptă grea, continuă Cohen. Sunteţi frustraţi, mânioşi şi îngrijoraţi de viitorul copiilor voştri. Vedeţi cum anxietatea, frica şi îngrijorarea le limitează vieţile şi îi împiedică să fie fericiţi. Vreţi să‑i ajutaţi.

Din fericire, puteţi să‑i ajutaţi, în moduri la care probabil nu v-ați gândit niciodată. Va exista întotdeauna loc pentru profesioniştii în sănătate mentală, mai ales în tratarea anxietăţii severe, dar lucrarea mea este destinată părinţilor, pentru a o folosi cu copiii lor. Chiar dacă aveţi un copil într‑un program de terapie, puteţi folosi aceste tehnici de joc şi de expresie emoţională acasă, în plus faţă de ceea ce se întâmplă la cabinet.

Eu sunt un mare adept al terapiei — cu asta mă ocup —, dar terapiei îi lipseşte puterea relaţiei părinte‑copil, care poate fi o resursă importantă de vindecare şi schimbare. Majoritatea abordărilor anxietăţii infantile i lasă deoparte pe părinţi, ceea ce eu cred că este o mare greşeală. Abordarea din această carte pune parentajul în centru. Sper că ea va îmbunătăţi relaţia cu copiii voştri, care ar putea fi chinuiţi de anxietate. Veţi găsi, de asemenea, un ajutor pentru propria anxietate — dacă, din întâmplare, suferiţi de aşa ceva, anunță autorul cărții Rețete împotriva îngrijorării.

***

Despre anxietate, despre încrederea copiilor în părinți și confruntarea treptată a micuților cu lucrurile înfricoșătoare, L. Cohen vorbește într-un clip realizat de Centrul de cursuri pentru părinți Parentime: