America FeherImpreună cu fenomenala Raluca Feher, pornită la drum cu rucsacul în spate să descopere America Latină, vă invităm miercuri, 13 mai, de la ora 19, la evenimentul de lansare a cărţii sale America dezgolită de la brâu în jos 2. In Librăria Cărtureşti-Verona, la Cafenea.

Alături de autoare se vor afla: Andi Moisescu, Andrei Gheorghe şi Radu Paraschivescu. Evenimentul va fi moderat de Virginia Costeschi.

Raluca Feher a plecat cu rucsacul în spate prin America de Sud. Timp de un an. La întoarcere a recompus călătoria în două cărţi cu poveşti ale oamenilor pe care i-a întâlnit, ale ţărilor pe care le-a vizitat şi ale locurilor care au fascinat-o. În America dezgolită de la brâu în jos ne-a vorbit despre Argentina, Uruguay şi Chile. În noul volum America dezgolită de la brâu în jos 2, o însoţim în Brazilia, Peru, Columbia şi asistăm la noi aventuri din Argentina.


Raluca Feher e o rockeriţă a scrisului. Şi n-ar fi putut fi altfel din cel puţin două motive. Primul: Raluca Feher lucrează în publicitate, unde cuvintele trebuie să scapere şi să pocnească din călcâie. Al doilea: în literatura convenţional (şi prost) denumită „de călătorie”, blues-ul nu invită la stârnire şi la înfierbinţirea sângelui, ci la picoteală. Prin urmare, pe rastelul din care îşi ia armamentul Raluca Feher scrie, cu litere electrice, „Rock’n roll over, Beethoven“. Dacă i-aţi citit păţaniile din Argentina, Uruguay şi Chile, ştiţi la ce să vă aşteptaţi: ritm de TGV, fraze trepidante şi un cocktail afectiv cu o reţetă uşor de transcris şi greu de nimerit: ironie (plus muuultă autoironie), insolenţă, bravadă, niţi! că exasperare şi credinţa că poţi lua la bord orice pasager fără riscul de a-l pierde de client.


Cât despre decor, te obligă şi el, nimic de zis. Brazilia sambei, a statuilor giganteşti, a cafelei, a jazzului (da, da), a culorilor, a drogurilor şi-a fotbalului. Şi nu numai. Avem şi Columbia, mulţumim de întrebare. Cu literatură, cariere, cartiere şi carteluri. Cu gherile şi gorile. Cu Macarena şi Cartagena. Cu vestitul cvartet (de coarde?) Coca, Ina, Mari şi Juana. Cu Escobar, FARC şi Medellίn. Şi, da, avem chiar şi Peru. Cu muzee în care descifrezi şpiluri erotice pictate pe oale. Cu drumuri în buza Pacificului. Cu autobuze deşelate şi ghizi joviali. Cu localuri în care miroase a de toate. Cu temple antice construite unul în altul, căci Matrioşka a avut o verişoară în America de Sud. Şi cu un Machu Picchu sătul de turişti ca românul de politicieni. Iar la final, o piruetă argentiniană pe muzică de Mike Oldfield.
Mulţumesc, Raluca Feher. Fiindcă scrii cum scrii, dar şi fiindcă ai umblat după vize şi pentru mine.“ – Radu Paraschivescu

„Terapie curată. Funcţionează şi în intimidate şi în grup, citită cu voce tare. O recomand cu toată încrederea şi fără prescripţie medicală. Nu promit că vindecă, dar sigur alină. Are o singură problemă. Provoacă invariabil râsul şi, se ştie, râsul îngraşă.“ – Andi Moisescu

Vă aşteptăm miercuri 13 mai, începând cu ora 19.00, alături de Raluca Feher şi invitaţii săi în Librăria Cărtureşti-Verona, la Cafenea.