Joshua Foer şi Dylan Thuras despre proiectul Atlasul Obscura:

Atlas Obscura_1În 2009, când am lansat proiectul Atlas Obscura, scopul nostru a fost să alcătuim un catalog al tuturor locurilor, oamenilor şi lucrurilor care ne uimesc. Recent, unul dintre noi a cutreierat Statele Unite ale Americii, timp de două luni, cu automo­bilul, în căutare de muzee minuscule şi proiecte artistice excentrice, dar din afara lumii artelor. În acelaşi timp, celălalt se pregătea să plece într-o excursie de un an în Europa de Est. Căutam, de fapt, o cale de-a găsi locuri ciudate, neobişnuite, care nu se regăsesc, de regulă, în cuprinsul ghidurilor clasice de călătorie — genul de destinaţii care ne stimulează dorinţa de aventură, dar pe care nu le-am putea găsi fără un pont din partea cunoscătorilor. Mii de oameni din toată lumea s-au alăturat de-a lungul anilor acestui proiect colectiv, având contribuţii directe la atlas. Această carte este doar o parte minusculă din ce a scos la iveală comunitatea noastră.

S-ar putea ca Atlas Obscura să pară un ghid de călătorie, dar nu este aşa ceva. Site-ul şi cartea de faţă sunt un soi de cameră a minunilor, un cabinet al curiozită­ţilor, menit să inspire deopotrivă pofta de-a afla mai multe şi dorul de ducă. Multe dintre locurile despre care scriem aici nu sunt în niciun caz „destinaţii turistice“ şi nu trebuie tratate ca atare. Altele sunt atât de inaccesibile, de periculoase sau (cel puţin într-un caz) atât de adânc îngropate, încât puţini cititori vor avea vreodată şansa să le viziteze. Dar ele există şi împart cu noi aceeaşi planetă ciudată şi extraordinară.

Cartea de faţă nu ar fi apărut fără ajutorul incomparabilei şi neobositei Ella Morton, care a petrecut ultimii patru ani cercetând, scriind şi meşteşugind obiectul fizic pe care îl ţineţi acum în mâini. Cum nu ar fi existat nici fără incredibila noas­tră comunitate de utilizatori, exploratori şi colaboratori. Voi, cei care aţi adăugat atlasului un loc şi cei care aţi adus o observaţie sau aţi trimis o fotografie, sunteţi coautori. Vă mulţumim. Noi am încercat să verificăm acurateţea tuturor datelor din cuprinsul acestor pagini, dar, chiar şi aşa, vă rugăm să nu vă rezervaţi bilete pentru nicio destinaţie înainte de-a întreprinde propria cercetare. Sau rezervaţi-vă! Dar să fiţi pregătiţi de aventură.

Ne întrebăm adesea cât de mare ar putea fi o antologie cu adevărat exhaustivă a minunilor şi curiozităţilor acestei lumi. Conţinutul cărţii este limitat din raţiuni de economie a tiparului şi de dimensiunile paginii tipărite. Dar nici măcar site-ul nostru, liber de asemenea constrângeri, nu va putea fi vreodată complet. Rămâne de conceput un Atlas Obscura la fel de exhaustiv ca însăşi lumea, întrucât minunăţii putem găsi oriunde suntem dispuşi să le căutăm.