Roo este personajul principal din cărțile lui Harry Horse – Ultimii urși polari, Ultimii căutători de aur, Ultimii cowboy și Ultimii naufragiați, dar ce nu știu fanii acestor cărți este că această cățelușă loială nu este un personaj în totalitate fictiv.

Harry Horse și soția lui, Mandy, au adoptat, în 1990, o corcitură mică și maronie pe nume Roo, pe care au găsit-o la adăpostul Portobello din Edinburgh.

La vremea aceea, habar n-aveau că acest „cățel de rasă și vârstă necunoscute” era menit să devină eroina unei serii de cărți pentru copii ce avea să ajungă bestseller. Neînfricata cățelușă a apărut pentru prima dată în Ultimii urși polari, publicată în 1996.

Când a expediat manuscrisul la Editura Puffin Books, Harry știa că acesta o să se remarce printre cărțile trimise la editură dacă va reuși să atragă atenția unui editor important. Așa că a migălit un pachet complicat, îmbrăcat în pergament, legat cu sfoară și acoperit cu timbre desenate de mână, astfel încât părea că a fost trimis direct de la Polul Nord, unde se desfășoară acțiunea cărții. Șiretlicul a funcționat, Roo a pornit pe calea nemuririi literare, iar editorul l-a considerat pe Harry un talent ieșit din comun — cineva care poate să scrie și să ilustreze cu aceeași măiestrie.

În momentul publicării, cartea a fost întâmpinată cu laudele criticilor, care au apreciat că este fermecătoare și originală, amuzantă și incisivă.

„Am avut dintotdeauna câine. Pot să-mi măsor viața în câini. Relația mea cu Roo a început când m-am căsătorit cu Mandy. Am găsit cățelușa într-un adăpost pentru câini pierduți și ne-am îndrăgostit de ea. Esențială pentru opera mea este colaborarea în trei — între mine, Mandy și Roo”, spunea Harry Horse.

După Ultimii urși polari au apărut Ultimii căutători de aur, Ultimii cowboy și Ultimii naufragiați, toate povești despre călătoriile lui Roo cu Bunicul, relatate în scrisorile bătrânului către nepoții rămași acasă.

După Ultimii urși polari a fost făcut și un filmuleț de 30 de minute, cu Nigel Hawthorne în rolul Bunicului și cu Roo jucându-și propriul rol.

Numărul exemplarelor vândute de la apariție și până în prezent în întreaga lume este estimat la peste 1 000 000 de exemplare.

La Editura Pandora M au apărut în colecția Literati toate cele 4 cărți ale aventurilor lui Roo și ale Bunicului.