După cum veți observa, eu sunt de părere că aveți de câștigat dacă utilizați suplimentele adecvate pentru situația voastră.

Totuși este extrem de important să nu luați această decizie singuri. Găsiți un medic în care să aveți încredere și împreună cu el creați un program care să se potrivească cel mai bine nevoilor voastre.

Pe scurt, acestea sunt suplimentele vitaminice pe care eu le‑aș recomanda pentru următoarele situații:

1. Energie — coenzima Q10, 150 mg, de două ori pe zi; de asemenea și orotat de magneziu, 400 mg, 1–2/zi (acest supliment este important mai ales dacă luați medicamente din grupul statinelor pentru a vă scădea nivelul de colesterol).

2. Sindromul metabolic — crom, 400 de micrograme, mai ales dacă este combinat cu scorțișoară fie într‑o capsulă, fie ca un preparat tipic cumpărat de la supermarket; Bergamet, morcovi mov (voi explica mai multe despre aceștia în capitolele care urmează).

Cele cinci trepte3. Susținere cardiovasculară — s‑a demonstrat că o serie de suplimente aduc beneficii: uleiul de pește sau de semințe de in, cel puțin 4 grame pe zi; de asemenea și tratamentul herbalist cu păducel, 600 până la 1 200 de miligrame pe zi și vitamina E, 500 de unități internaționale de d‑alfa‑tocoferol la ora cinei. De asemenea, vitamina C, 500–1 000 de miligrame, luată împreună cu vitamina E, tot la cină.

Fragment din:

4. Creier — (prevenirea bolii Alzheimer: acid folic, 800 de micrograme; B6, 20 de miligrame; B12, 500 de micrograme pe zi) Brahmi/Ginkgo biloba/fosfatidilserină.

5. Hormoni — s‑a propus o gamă variată de suplimente naturale. Deoarece acesta este un domeniu foarte individual și necesită o supervizare completă din partea unui expert, eu vă sugerez să cereți părerea unui specialist în cazul în care sunteți afectați într‑un mod semnificativ de menopauză sau andropauză.

6. Gastrointestinal — s‑au propus numeroase plante și programe de detoxifiere pentru menținerea sănătății intestinale. Există de asemenea dovezi importante pentru o gamă variată de probiotice.

7. Rinichii — acesta este un domeniu mai delicat și din nefericire au existat persoane cu boli renale grave care au primit sfaturi periculoase de la un mic grup de terapeuți MAC . De fapt există o plantă chinezească rar utilizată, acidul aristolochic, care poate induce insuficiență renală în stadiu final. Dacă există suspiciunea de boală renală, aveți nevoie de o evaluare de specialitate efectuată de medicul dumneavoastră.

8. Pielea — S‑a demonstrat că o serie de suplimente, printre care se numără extractul de măsline, se concentrează în piele. Într‑un studiu s‑a evidențiat o reducere de 40% a ridurilor cu utilizarea unui extract din măsline.

9. Țesuturile conjunctive — În ceea ce privește mușchii, coenzima Q10 este un supliment specific mușchilor și părerea mea este că ar trebui să fie folosit de majoritatea oamenilor cu vârste de peste 40–50 de ani, mai puțin în cazul în care există osup contraindicație medicală.

10. Sângele și sistemul imunitar — de‑a lungul anilor mulți experți au recomandat câteva substanțe cu efecte stimulatoare ale sistemului imunitar. Cred că cea mai bună dovadă există pentru combinația dintre spirulină și extractul din semințe de struguri.