Cel de-al șaselea volum al seriei Născuţi din ceaţă de Brandon SandersonBrățările doliului – a apărut de curând la Editura Trei. La trei secole după evenimentele din primele romane ale seriei Născuţi din ceaţă, civilizaţia pe Scadrial a devenit una modernă, are căi ferate pentru a suplimenta transportul pe canale, se bucură de iluminat public electric și de primii zgârie-nori îmbrăcaţi în oţel avântându-se către cer.

Brăţările Doliului sunt metalminţi mitice deţinute de Lordul Legiuitor și se zvonește că oricine le poartă deţine puterile pe care le avea acesta. Dar existenţa lor e pusă la îndoială. Un cercetător kandra s-a întors la Elendel cu niște imagini care par să înfăţișeze Brăţările, precum și niște scrieri într-o limbă pe care nimeni n-o înţelege. Waxillium Ladrian e recrutat să călătorească în sud, în orașul New Seran, ca să înceapă o investigaţie. Pe drum, descoperă indicii despre adevăratele scopuri ale unchiului său Edwarn și despre organizaţia misterioasă cunoscută drept Set.

Născuţi din ceaţă este o saga pe care Sanderson a construit-o cu o pricepere ieșită din comun. Lumea reală se împletește cu cea a magiei într-un mod firesc și surprinzător totodată.“ – SFF World

Volumul este structurat în trei părți: prima parte acoperă evenimentele din Elendil; partea a doua se concentrează pe New Seran; iar partea a treia se desfășoară în Southern Roughs și munți. Într-un ritm alert, cu mai multe scene de acțiune, fiecare personaj are momentul lui de strălucire. Personajele au mult mai multă profunzime. Wax încă se luptă cu ceea ce consideră că este o trădare și, deși face o serie de pași greșiți, este mai uman. Wayne este mai puțin excentric. Marasi dă dovadă de echilibru și adaptabilitate în situații dificile. Iar fiecare scenă cu Steris este uimitoare.

De asemenea, mai multe personaje și concepte noi sunt introduse în Brățările doliului, de la o rasă ciudată de oameni, la tehnologie de zbor, la baterii și generatoare, la grenade alomantice – Sanderson arată că nu se teme să gândească în afara cadrelor cunoscute.

Brandon Sanderson (n. 1975) a obţinut masteratul în scriere creativă la Universitatea Brigham Young, pe când făcea parte din redacţia Leading Edge, revista semiprofesionistă de ficţiune speculativă a universităţii. A debutat în 2005 cu romanul Elantris. După moartea lui Robert Jordan, Sanderson a fost ales să scrie volumul final din seria Roata timpului. Este laureat al premiilor David Gemmel Legend (2011 și 2015) pentru roman fantasy și Hugo (2013) pentru nuvela Sufletul împăratului (apărută în limba română în anul 2015). Romanul Aliaţi în slujba dreptăţii este laureatul din 2013 al Premiului Imaginales. Află mai multe despre autor pe brandonsanderson.com.

La Editura Trei au apărut primele cinci volume ale seriei Născuţi din ceaţă: Ultimul Imperiu, Fântâna Înălţării, Eroul Evurilor, Aliaţi în slujba dreptăţii și Umbra sinelui.