principiul-placebo-acceptataUn medic pe care l-am întrebat ce crede el despre utilizarea placebourilor mi-a relatat un inedit caz de pseudotratament.

Un bărbat pe care îl avea de mulți ani pacient se îmbolnăvise de cancer de prostată, dezvoltând, printre altele, și metastaze osoase. Pentru a-i face durerile mai suportabile, bărbatului i se administrau de ceva vreme plasturi cu morfină. Însă efectul acestora începuse să scadă, motiv pentru care doza trebuia permanent crescută. Într-o bună zi, pacientul a venit la medic și l-a întrebat dacă nu are o altă soluție. În afara faptului că doza de morfină trebuia mereu modificată, bărbatul abia dacă mai era în stare să aibă o viață normală. Morfina îl făcea să se simtă atât de buimac, încât își petrecea zilele într-o stare de toropeală.

Fragment din Principiul placebo. Cum ne vindecă așteptările pozitive, de Antje Maly-Samiralow

Medicul i-a făcut următoarea propunere: ar avea el un remediu pe bază de plante, care este foarte eficient în combaterea durerii, fără să aibă însă efectul narcotic al morfinei. Știa că pacientul său este un om foarte evlavios, care îl invocă periodic pe arhanghelul Rafail. I-a propus așadar să se roage împreună, pentru ca acest medicament să-l ajute și să-i atenueze durerile. După cum era de așteptat, bărbatul s-a declarat de acord, încrezător fiind în puterea tămăduitoare a rugăciunii. După injectarea remediului s-au rugat împreună cu soția pacientului, aflată și ea de față. După numai câteva minute durerile au început să se calmeze, dispărând în cele din urmă. Pacientul a fost atât de mișcat, încât a plâns de bucurie. În cursul următoarelor luni au mai repetat de câteva ori procedura. De fiecare dată când pacientul nu mai suporta durerea, venea să-și primească injecția și să se roage. Or, leacul miraculos era doar o soluție de clorură de sodiu în concentrație redusă, adică ser fiziologic.

La întrebarea mea dacă nu are mustrări de conștiință fiindcă și-a păcălit pacientul, medicul a răspuns: „Nu l-am păcălit. Fiindcă remediul pe care i l-am injectat eu i-a alungat durerea. Nimic altceva nu-i promisesem. Din punctul meu de vedere, e totuna dacă nu e un produs pe bază de plante, ci ser fiziologic. Cu doza aceea de morfină tot mai mare, pacientul nu mai avea o viață normală. Pe deasupra, plasturii nu-și mai făceau efectul cuvenit. Sarcina mea, ca medic, este să-i ajut pe oameni. Și dacă uneori sunt nevoit să recurg la metode mai puțin ortodoxe, o fac“.