“Copilul meu are accese de furie”

Accesele  de furie  fac parte  din  dezvoltarea copilului și este important  pentru  acesta  să învețe  să se calmeze și să‑și controleze emoțiile. La vârsta de 2-3 ani copiii doresc  să fie  independenți și adesea  se frustrează pentru  că nu pot  să înțeleagă sau  să facă ceva.  Accesele  de furie  sunt  un semn  că ei doresc  atenție  sau un mod de‑a își manifesta încărcătura emoțională.

Joaca_site

Prevenirea  unui  acces de furie  este întotdeauna cea mai bună opțiune  și stabilirea unor  reguli  clare,  precum  și respectarea  lor vor reduce frustrarea, pentru  că micuții vor învăța care sunt limitele unui  comportament acceptabil. Accesele  de furie apar adesea atunci  când  rugați  copilul să facă  ceva ce nu  vrea să facă.  Dacă această  sarcină  e transformată într‑un  joc, veți schimba adesea foarte mult lucrurile.

În  loc  să cereți  copilului „să‑și  strângă  lucrurile“, spuneți: „Câte  jucării  poți  să pui  în  cutie  în  30 de secunde?“ El  va vrea să strângă cât mai multe și va face aceasta rapid.  Puteți să cronometrați în cât timp  își pune  pantofii, în loc să‑i spuneți  să și‑i pună.

Copiilor le place să asculte  povești  și o să le placă cele pe care le inventați. Folosiți o poveste  pentru  a convinge copilul să facă anumite lucruri. De exemplu, dacă refuză  să se spele pe dinți  înainte de culcare, încercați să‑i spuneți  o poveste  despre fetița care nu voia să se spele  pe dinți. Luându‑l în brațe,  spuneți‑i despre cum:  „A  fost  odată  ca niciodată o fetiță  pe care o chema  Ana  și care nu voia să se spele pe dinți…“ Fiți cât se poate de inventivi și copilul vă va lăsa să‑l spălați  pe dinți  în timp  ce‑i spuneți  povestea,  mai ales atunci  când  ajungeți la partea în care dinții  Anei  se fac așa de negri  că nici  Zâna  Măseluță nu mai vrea să‑i ia.

Întărirea   pozitivă este  un  mod  bun  de‑a  preveni  un  acces de furie, așa cum  este și distragerea atenției, dar acestea  funcționează numai  dacă accesele  de furie  sunt  sesizate  înainte să ia amploare.

Fragment din Joaca. Soluții distractive pentru buna dezvoltare a copiilor în primii cinci ani de Amanda Gummer

Să ajungeți la cauza  problemei înainte de începerea  accesului de furie  este situația  ideală, dar dacă este prea târziu, separarea copilului de restul grupului este importantă în evitarea exacerbării problemei. Aceasta  oferă  ocazia  copilului să se calmeze, fără ca episodul să se prelungească, pentru  că motivul  accesului de furie a fost îndepărtat.

Copiii sunt foarte sensibili la emoțiile adulților. Dacă rămâneți calmi, copilul va vedea  că  accesul  de furie  nu  funcționează și până la urmă va învăța să se poarte  mai frumos.

Cu preșcolarii este important ca după  dispută  să existe  o împăcare, pentru  că ei nu  au intenția să le facă  rău altora  și nu‑și dau seama de consecințe.
Este  important să vă asigurați că  problemele s‑au  rezolvat înainte ca el să se joace din nou — că micuțul înțelege de ce v‑ați supărat pe el și că știți de ce s‑a supărat. Vorbiți‑i folosind cuvinte adecvate vârstei sale și identificați cauza accesului de furie pentru a preîntâmpina și preveni  alte izbucniri viitoare.