La fiecare început de an, presa din Franța publică lista celor mai citiți autori francezi în anul precedent. Și în 2022, majoritatea scriitorilor aflați în top 10 vânzări în librăriile franceze sunt publicați în România de Grupul Editorial Trei. Podiumul este exclusiv al editurii noastre cu Guillaume Musso pe prima poziție cu 1 383 258 exemplare vândute, urmat de Joel Dicker cu 988 477 de cărți și Mellisa Da Costa cu 844 547 de volume. Cartea scrisă de Mellisa Da CostaTot albastrul cerului – se află în pregătire la Editura Trei.

Celor trei li se alătură Pierre Lemaitre, care ocupă poziția a cincea, cu 779 517 cărți vândute, câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură în 2022 – Annie Ernaux – care se află pe locul 7 cu 632 880 de volume, și Marc Levy, pe a noua treaptă cu 629 649 de exemplare vândute.

Noul roman al lui Guillaume MussoAngélique – va fi publicat în acest an de Editura Trei, alăturându-se volumelor Fata și noaptea, Viața secretă a scriitorilor, Viața e un roman și Necunoscuta din Sena. Original, surprinzător și amuzant, Angélique este un thriller excellent, care are loc în mare parte la Paris și Veneția, în timpul pandemiei. Romanul explorează o temă dificilă, cea a resentimentelor. Această carte i-a adus lui Musso în 2022 prima poziție în clasamentul vânzărilor pentru al 12-lea an consecutiv.

Joel Dicker a fost apreciat de cititorii francezi anul trecut mai ales pentru noua sa carte – Cazul Alaska Sanders – cu care a debutat și ca editor. În thrillerul publicat de Editura Trei la sfârșitul lui 2022, Dicker se întoarce la eroul care i-a adus celebritatea. În Cazul Alaska Sanders îl reîntâlnim pe Marcus Goldman, la 11 ani de la soluționarea cazului Nola Kellergan din Adevărul despre Harry Quebert

Melissa Da Costa, care s-a lansat, ca și Agnes Martin-Lugand, cu o carte publicată în regie proprie, va debuta în colecția Fiction Connection cu Tot albastrul cerului – un volum cu dialoguri memorabile și cu personaje de care te atașezi pe loc și care etalează o panoplie impresionantă a virtuților și vulnerabilităților omenești.

Un nou volum semnat Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură, va apărea în colecția Anansi a Editurii Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei. La publicarea din Franța, în 2008, Anii a fost primită cu surprindere. Deși Annie Ernaux era deja de decenii o scriitoare iubită și premiată, Anii a reprezentat, în mult feluri, un nou început: atât un volum de memorii al unei întregi generații, dar și povestea unor oameni ce-și relatează istoria unică. Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizată cu ajutorul senzațiilor trecute și prezente, al fotografiilor, cărților, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, știrilor, totul contrastând cu însemnările de jurnal adunate de-a lungul a șase decenii.

Marc Levy continuă aventurile Grupului 9, în cel de-al treilea volum al seriei – Noa. Cei 9 hackeri luptă de această dată cu un dictator, punându-și, din nou, viața în pericol. De la Londra la Kiev, de la Vilnius la Roma, misiunea celor 9 este salvarea unui întreg popor. Un roman de aventură și spionaj, care ne provoacă să reflectăm asupra lumii din jurul nostru.