Editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, a publicat recent volumul Superintestinul, un plan de patru săptămâni pentru reprogramarea microbiomului, refacerea sănătății și pierderea în greutate de Dr. William Davis.

În Superintestinul, dr. Williams Davis își continuă cercetările începute în seria Wheat Belly, aprofundându-le și demonstrând faptul că, din cauza unei diete care conține alimente ultraprocesate, a pesticidelor folosite în agricultură și a abuzului de antibiotice, din intestinul nostru lipsesc multe bacterii benefice sănătății. Drept urmare, mulți dintre noi am pierdut controlul asupra sănătății, greutății, dispoziției și chiar asupra comportamentului nostru.

Autorul susține că, în ultimele decenii, un nou val de cercetări a arătat că o serie de dificultăți mentale și emoționale frecvente — cum ar fi depresia, izolarea socială, ura, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) — ar putea fi puse pe seama perturbărilor microbiomului intestinal. De asemenea, a devenit clar că anumite probleme de sănătate fără legătură între ele — precum obezitatea, afecțiunile autoimune și bolile neurodegenerative — ar putea fi puse tot pe seama modificării mediului de viață al microbilor care locuiesc la adăpostul diafragmei. 

Superintestinul ne dezvăluie faptul că, practic, toate aspectele sănătății sunt influențate de numărul imens de organisme microscopice care trăiesc în noi și pe pielea noastră. Dr. Davis ne arată că foarte multe aspecte legate de viața în lumea modernă pun în dificultate această relație și pregătesc terenul pentru boli. Dar vestea bună se centrează pe noutatea descoperirii capacității de a ameliora sănătatea și funcționalitatea multitudinii de microbi de care depindem. Este limpede că putem direcționa această relație în avantajul nostru, iar dr. Davis ne arată cum.” — Dr. David Perlmutter, autorul bestsellerului New York Times Alimente care ucid creierul, bestseller New York Times

Vechile bacterii care mențineau funcționalitatea intestinală și facilitau digestia au dispărut treptat, fiind înlocuite de microbi nocivi pentru sănătatea noastră fizică și psihică. O consecință majoră este suprapopularea bacteriană a intestinului subțire, o afecțiune tot mai extinsă și profundă, de care suferă 30% din populație și este responsabilă pentru un număr uluitor de mare de boli.

Ca exponenți ai secolului XXI, suntem martorii unor schimbări climatice îngrijorătoare: acidificarea oceanelor, dispariția barierelor de corali, topirea calotelor polare, secete extreme, incendii de vegetație, inundații… toate acestea fiind, desigur, consecința influenței umane asupra mediului, este de părere dr. Williams Davis. Dacă noi, oamenii, am fost capabili să afectăm oceanele și calotele polare, putem produce schimbări dezastruoase și în ecosistemul tractului nostru gastrointestinal? Absolut!

„Spre deosebire de alte cărți dedicate microbiomului, dr. Davis a dus discuția cu câțiva pași mai departe, arătând felul în care microbii pierduți pot fi reconstituiți și cum poate fi domolită suprapopularea speciilor indezirabile de bacterii, adesea cu rezultate spectaculoase. Cartea abundă în strategii și rețete specifice, astfel încât cititorul să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a-și redobândi sănătatea și vigoarea.” — Dr. Mark Hyman, autorul bestsellerului Soluția pentru glicemie

Superintestinul își învață cititorii cum să elimine bacteriile nocive și să readucă în organism bacteriile „bune” în cadrul unui plan de reprogramare a microbiomului cu durata de patru săptămâni. Planul oferit de dr. Davis îmbunătățește nivelul de oxitocină (hormonul atașamentului) și sănătatea creierului, susține pierderea în greutate, o minte clară și un somn odihnitor și are efecte anti-îmbătrânire. Superintestinul include peste 40 de rețete, un plan de dietă și resurse ca să puteți identifica problemele intestinului, să le corectați și să vă mențineți sănătatea și starea de bine pe termen lung.

„O incursiune incitantă în universul microbiomului intestinal și al implicațiilor acestuia pentru sănătatea umană. Dr. Davis aduce în prim-plan acest domeniu al științei, după care ne oferă și sfaturi practice.” —  Dr. Jason Fung, autorul bestsellerului New York Times Codul greutății corporale, bestseller New York Times

Dr. William Davis este cardiolog și autor al mai multor bestselleruri New York Times din seria Wheat Belly. A urmat Facultatea de Medicină a Universității din St. Louis, cu specializare în medicină internă și boli cardiovasculare, cursuri de formare avansată în angioplastie la spitalul Universității Case Western Reserve, unde a lucrat ulterior ca director al programului de studii cardiovasculare avansate și asistent universitar la catedra de Medicină.