Psihologul american Ted A. Grossbart este specializat în probleme psihosomatice de ordin dermatologic. De aici, și cartea sa (scrisă în colaborare cu medicul Carl Sherman) Ascultă-ţi pielea. Un program eficient pentru o piele sănătoasă. Cui și cum se aplică acest program? Aflați mai jos din seria de Q&A pe care o veți regăsi și într-una dintre anexele acestui volum.

  

   

   

De ce toate problemele mele răzbat prin piele şi nu prin alte organe şi sisteme?

Ereditatea pregăteşte terenul pentru unele probleme, cum este psoriazisul. Unii oameni se nasc cu anumite sisteme ale organismului mai mult sau mai puţin rezistente, care reacţionează într‑o măsură mai mare sau mai mică. Rănile fizice sau privarea de anumite lucruri aduc un anumit sistem al organismului într‑o stare de vulnerabilitate. Lipsurile, excesele, schimbările rapide, atenţia necorespunzătoare sau în exces faţă de unul dintre aceste sisteme îl poate face, de asemenea, mai vulnerabil. Unele lucruri în viaţă ţin doar de noroc sau de ghinion.

Întrebarea “De ce acolo?” (din capitolul 5) se referă la motivul pentru care problema poate fi la nas şi nu la degetele de la picioare. De ce pe piele şi nu la pancreas sau la articulaţiile genunchilor? Este o întrebare pertinentă, deşi, la un moment dat, vă veţi întreba din ce în ce mai rar. Paragraful de mai sus este un bun punct de plecare.

 

Chiar credeţi că toate problemele pielii (sau cele medicale) au un motiv psihologic?

Această întrebare cuprinde, de fapt, mai multe. Ne putem gândi la o problemă dermatologică sau la o problemă medicală care să nu aibă un impact emoţional? Cu excepţia unei stări banale sau a uneia total ascunse, eu nu îmi pot imagina vreuna.

De ce sunt atât de puţine date despre  aplicabilitatea tehnicilor psihologice în cazul problemelor dermatologice?

Doar o mică  parte din dermatologi, alergologi sau imunologi se specializează pe latura  psihologică a bolilor de piele. Un alt factor îl reprezintă partea economică. Ce influenţează disponibilitatea fondurilor pentru cercetare? Abordările psihologice nu pot fi patentate sau îmbuteliate, aşa că puţine companii farmaceutice acordă fonduri pentru cercetare. (…)

Dacă abordez metoda dumneavoastră ar trebui să nu mai folosesc loţiunile sau medicamentele prescrise de doctorul meu?

Toţi cei care folosesc acest program ar trebui să urmeze un tratament medical mai întâi. De obicei, în momentul în care ajung la mine, pacienţii fost au consultaţi deja de unul sau mai mulţi medici. Un sertar plin cu pastile, creme şi loţiuni este un lucru des întâlnit. Niciunul dintre acestea nu au reprezentat un leac universal, dar cum rămâne cu cele câteva care au fost oarecum de ajutor? Asta este ceva ce fiecare trebuie să decidă singur. Dacă simt că un tratament este, în mod cert, necorespunzător sau poate fi dăunător, voi împărtăşi temerile mele, reamintindu‑i persoanei respective că nu sunt dermatolog, alergolog sau  un altfel de medic în măsură să decidă acest lucru şi voi solicita insistent o a doua părere medicală.

 

Pot folosi această metodă şi pentru alte probleme, cum ar fi migrenă, sindromul colonului iritabil, durerea cronică, hipertensiunea, astmul sau orice altceva?

Majoritatea tehnicilor pot fi uşor adaptate şi altor probleme. M‑am aplecat asupra bolilor dermatologice deoarece am o mai mare experienţă în acest domeniu. Este, de asemenea, foarte folositor ca oamenii să aibă o carte ce se adresează problemelor fiecăruia în parte, combinate cu cele care sunt mai generale. Vă invit să împrumutaţi, să adaptaţi şi să aplicaţi cât de mult puteţi şi în alte domenii. Şi eu am împrumutat foarte multe lucruri din direcţia opusă.

 

Fragment din volumul ASCULTĂ-ȚI PIELEA