Este avantajos să ne gândim deja în timpul zilei ca seara să prevenim stresul şi să ne îngrijim de propria persoană. La pregătirea acestei sarcini poate fi utilă clarificarea următoarelor chestiuni:

Burnout

Exerciţiu: Pregătirea serii

Studiaţi următoarele întrebări şi gândiţi-vă ce avantaje ar putea rezulta, din răspunsurile la ele, pentru o pregătire adecvată a serii.

  1. Iau cu mine acasă din programul de lucru o listă de activităţi, pe care seara trebuie să o mai prelucrez?
  2. După terminarea autoimpusă a programului de lucru sunt în continuare disponibil pentru chestiuni profesionale? Sau reuşesc să delimitez clar cele două domenii de viaţă, munca şi timpul liber, în ceea ce priveşte disponibilitatea mea?
  1. Chestiunile profesionale constituie un subiect în cursul discuţiilor private din timpul serii sau sunt chiar aproape singurul subiect seara? Ne ajută aceste discuţii, şi pe interlocutorul meu şi pe mine, să ne liniştim?
  2. În trecut s-a dovedit a fi utilă o limitare a timpului la o jumătate de oră pentru dezbaterea acestor subiecte?
  3. Pare acum promiţătoare introducerea unei astfel de limitări a timpului?
  4. Aleg momentul adormirii în aşa fel încât a doua zi dimineaţă să mă scol probabil odihnit?
  5. Urmez pentru aceasta un anumit parcurs, care s-a dovedit a fi util?

Este o adevărată artă să încheiem ziua în aşa fel încât să fim în armonie cu mediul şi cu noi înşine înainte de a adormi. Să aspirăm la acest lucru în mod activ este una dintre cele mai importante sarcini ale prevenirii epuizării profesionale, deoarece are consecinţe pentru liniştea somnului şi pentru ziua următoare.

Fragment din Burnout. Strategii pentru prevenirea epuizării profesionale, de  Jörg Fengler