Cum să te înţelegi cu un introvert. De ce să nu-i spui ”Ți-a mâncat pisica limba?”

Expresia “contrariile se atrag” nu este niciodată mai adevărată ca atunci când un extravert şi un introvert se îndrăgostesc unul de altul.

La început probabil că se vor bucura mai mult să fie “doar ei doi”. Totuşi, cu timpul, preferinţele naturale ale cuplului îşi vor spune din nou cuvântul. Extravertul va dori să interacţioneze cu mai mulţi oameni, în timp ce introvertul va dori să petreacă mai mult timp singur.

În continuare urmează câteva tehnici pe care le-am considerat eficiente în îmbunătăţirea comunicării, scăderea stresului şi sporirea respectului dintre partenerii cu preferinţe opuse.

***

Nu târî un introvert reticent la evenimente sociale şi nici nu-l face să se simtă vinovat că nu te însoţeşte. Mai degrabă, uşurează-i posibilitatea de a stea deoparte dacă este obosit sau nu este interesat. Model de formulare: “Mi-ar plăcea compania ta, iubire a mea, dar te înţeleg perfect dacă preferi să nu mergi.” Continuă cu un sărut sau o îmbrăţişare. După aceea, când vă revedeţi, nu vei avea niciun nor de resentiment deasupra capului.

Nu te baza pe el că-ţi va satisface toate nevoile de companie.

Când îl inviţi la o petrecere sau alt eveniment social, oferă-i informaţii dinainte. Îi va fi mai uşor să accepte dacă ştie cât va dura, cine va fi acolo şi alte detalii liniştitoare.

La un eveniment, ai grijă să-l prezinţi unor oameni cu care să-i facă plăcere să discute şi ajută-l să intre în conversaţie (Model de formulare: “Mary, aş vrea s-o cunoşti pe Martha; e pasionată de dansul flamenco, exact ca şi tine.”)

Dacă aţi planificat o activitate de tip “doar noi doi”, evită s-o transformi într-una de tip “doar noi trei” (sau “doar noi douăzeci”).

Încearcă să te simţi mai confortabil cu liniştea. Petreceţi o parte din timpul cuplului în tăcere, citind, ascultând muzică sau făcând alte lucruri “singuri” împreună. Partenerul tău introvert poate simţi apropierea fără ca vreunul din voi să spună vreun cuvânt.

Nu strica un moment intim cu flecăreli. Ceea ce tu crezi că este comunicare sau autoexprimare poate fi perceput de către partenerul tău ca redundant, superficial sau lipsit de sens.

Scoate-l din ale lui punându-i întrebări delicate, neintruzive. Acesta este primul pas. Al doilea pas: ascultă cu adevărat răspunsurile. Oricine apreciază acest tip de atenţie focalizată, dar mai mult decât atât, introverţii au adesea aversiune să se repete. Dacă le acorzi atenţia cuvenită, nu vor fi nevoiţi s-o facă.

Nu presupune că tăcerea introvertului înseamnă încăpăţânare, rea-intenţie sau lipsă de interes.

Respectă-i nevoia de intimitate – atât spaţială, cât şi psihologică. Pentru tine poate să nu fie mare lucru să-i povesteşti unui prieten despre, să zicem, istoria familiei partenerului tău sau despre problemele lui curente cu greutatea. Însă introvertul consideră acest tip de discuţii cu un terţ drept o mare trădare.

Nu lăuda prea mult un introvert în public şi nici nu atrage atenţia asupra lui în alte moduri. Centrul atenţiei nu este o zonă comodă pentru el.

Fragment din:

***   

Formulări pe care introverţii nu suportă să le audă

  • “Ieşi din cochilia ta.”
  • “Nu fii timid.”
  • “De ce eşti aşa tăcut?”
  • “Ce e în mintea ta?”
  • “Ce s-a întâmplat?”
  • “De ce nu vii să stai cu noi?”
  • “De ce nu poţi zâmbi măcar?”
  • “Ţi-a mâncat pisica limba?”

Previous

Freud, profet sau şarlatan?

Next

Am un har, sunt „nas“. — Iar eu, clarvăzătoare!

1 Comment

  1. Pherenika

    Am avut o relatie cu un baiat introvert, eu m-am indragostit de el si am avut un inceput de relatie frumoasa, insa probabil ca eu am facut o greseala presindu-l si dindu-i de inteles ca il doresc aproape si mereu am cautat sa-i patrund in lumea lui launtrica sa inteleg ce gindeste, cum se simte si sa-l simt alaturea, insa el niciodata nu mi-a permis sa intru in lumea lui, zicindu-mi ca cel mai bun prieten pentru el este el insusi, am inteles ca el are lumea lui launtrica care si este sursa energiei lui. El nu avea nevoie de comunicare, de atentie, parca in el toate aceste lucruri existau din plin, pe cind eu imi doream mult sa mi se daruiasca atentie, afectiune, caldura, timp placut petrecut in doi…Lumea lui de nepetruns pentru mine a devenit ineresanta si incerc sa patrund in ea, il respect mult si inca il mai sipatizez, este ceva aparte pentru mine, as dori sa-l cunosc dar nu este posibil!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén