Pierre Hadot aduce filosofia antică în zilele noastre. Ce s-a spus cândva redevine actual, urmând modelul exercițiului spiritual, mai exact al înțelepciunii care este, înainte de orice, o opțiune de a fi.” – Pascal Bruckner

Pierre Hadot scoate filosofia din tărâmul obișnuit al numelor, datelor și abstracțiunilor aride și o așază direct în mijlocul vieții de zi cu zi. Printr-o meticuloasă lectură istorică, el arată cum diversele școli, tendințe și idei ale filosofiei antice grecești și romane tind spre un singur obiectiv: să ofere calea pentru a obține fericirea în această viață, transformând în profunzime modul individului de a percepe și de a exista în lume.

„Cum spunea Aristotel, pentru a înțelege lucrurile trebuie să le vedem în devenirea lor, să le surprindem în momentul nașterii lor. Dacă vorbim acum despre «filosofie» este pentru că grecii au inventat cuvântul philosophia, care înseamnă «iubire de înțelepciune», și fiindcă tradiția acestei philosophia grecești s-a transmis în Evul Mediu, apoi în timpurile moderne. Este vorba despre reluarea fenomenului de la originea sa, fiind întru totul conștienți de faptul că filosofia este un fenomen istoric ce a început în timp și a evoluat până în zilele noastre”, scrie Pierre Hadot în introducerea volumului Ce este filosofia antică?.

Autorul susține — detaliat și acoperind sistematic ideile primilor gânditori greci, filosofia helenistică și Antichitatea târzie — că filosofii antici erau preocupați nu numai de dezvoltarea teoriilor filosofice, ci și de practicarea filosofiei ca mod de viață care să fie sugerat, explicat și justificat de “discursul” lor filosofic. Pentru antici, teoria filosofiei și modul de viață filosofic erau legate indisolubil. De ce s-a întrerupt această legătură? Ar mai putea fi, oare, refăcută? Răspunzând la aceste întrebări, cartea lui Hadot oferă îndrumare celor care doresc să-și îmbunătățească viața pe calea gândirii filosofice autentice.

Hadot a fost un istoric al filosofiei antice, profesor emerit la prestigiosul Collège de France. Dar este mai corect să spunem că este un filosof care îi folosește pe antici pentru propriile idei… În Ce este filosofia antică?, Hadot își adună laolaltă toate preocupările într-un volum de o extraordinară erudiție și o surprinzătoare claritate a prozei.” – New York Times Book Review