20150514_094748

Poeta Svetlana Cârstean, autoarea volumului Gravitaţie, pe care l-am publicat recent si care va asteapta cu versuri sensibile pe site-ul nostru, este prezentă, între 12 şi 14 iunie, la cea de-a treia ediţie a Festivalului The Cooler Lumpur, desfăşurat la Kuala Lampur, un eveniment anual dedicat mai multor domenii culturale, celebrate dintr-o perspectivă interdisciplinară, prima şi singura manifestare de idei din Sud-Estul Asiei.

Ediţia de anul acesta, care are tema “Idei Periculoase”, doreşte să creeze o platformă solidă pentru schimbul de idei, dincolo de graniţe sau şcoli de gândire. Festivalul The Cooler Lumpur îşi propune să adune la un loc creatorii din mai multe domenii artistice – fie ele scrise, orale sau performative – şi să-i pună în legătură cu publicul larg. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente este expoziţia “What’s The Point of Poetry? (Ce sens are poezia?)”, organizată în 2013 de Literaturwerkstatt Berlin şi itinerată acum la Kuala Lumpur.

Svetlana Cârstean va participa, la Kuala Lampur, la mai multe evenimente. Dacă eşti pasionat de cultură, poezie şi neconvenţional, află mai multe despre festival aici şi iată mai jos care sunt dezbateile in care Svetlana va fi angrenată. Iar volumele sale le găseşti aici.

Sâmbătă, 13 iunie: Masa rotundă cu tema “Graniţa subţire dintre poezie şi limba vorbită”.
Poezia estompează graniţa dintre frumuseţea literară şi arta performativă. Cât de mult contribuie performativitatea la frumuseţea unei poezii? Natura orală a poeziei aduce un element de noutate în artă, dar întrebarea este cum reuşim să distingem între poezie şi limba vorbită zi de zi?
Invitaţi: Sabine Scho (Germania), Svetlana Cârstean (România), Ksatriya (Malaezia).
Moderator: Maya Tan Abdullah
Duminică, 14 iunie (11.00 am – 11.15 am): Lectură de poezie.
Duminică, 14 iunie: Masa rotundă cu tema “Mai contează astăzi poezia?”
Poezia contează numai pentru ceilalţi poeţi? A murit poezia? Este ea inutilă? Iată câteva întrebări care apar destul de des în discuţie atunci când e vorba despre poezie. Şi întrebarea este: au ele vreun sens? Observând lumea care ne înconjoară, ne dăm seama imediat că poezia e peste tot în jurul nostru. În haikuurile pe care le compunem în timp ce facem duş. În mesajele de 140 de semne pe care le schimbăm între noi, zi de zi. Dacă poezia este ceva ce depăşeşte spaţiul paginii, atunci cum lucrăm cu ea şi cum o aducem între copertele unei cărţi? Şi, mai ales, cum îi convingem pe cititori să citească un volum de poezii?
Invitaţi: Sabine Scho (Germania), Christiane Lange (Germania), Bernice Chauly (Malaezia), Svetlana Cârstean (România)