• Pe 6 mai, la 163 de ani de la nașterea lui Sigmund Freud, Editura Trei lansează o campanie aniversară cu o promoție de 50% reducere a tuturor cărților celebrului psihanalist

Cea mai cunoscută editură de carte de psihanaliză și psihologie din România, Editura Trei aniversează 25 de ani de la înființare printr-o campanie specială dedicată celui al cărui nume este sinonim, în toată lumea, cu acest domeniu: Sigmund Freud.

Astăzi, pe 6 mai, când se împlinesc 163 de ani de la nașterea celebrului medic neurolog care a dezvoltat primele teorii despre structura psihicului uman și a creat psihanaliza ca o „psihologie a inconștientului”, Editura Trei dă startul unei campanii speciale de promoție a tuturor titlurilor ce poartă semnătura lui Freud: 50% reducere la întreaga colecție de psihanaliză freudiană, timp de o săptămână.

1 banner FREUD v3 875 x 425 px

Nu întâmplător, numele psihanalistului vienez este strâns legat de cel al Editurii Trei. „Eseuri de psihanaliză aplicată” a fost prima carte cu care Editura Trei începea, în urmă cu 25 de ani, un demers amplu al cărui obiectiv era traducerea și publicarea operelor și autorilor esențiali din domeniul psihanalizei, după 50 de ani de cenzură comunistă. Debutul înfloritor din perioada interbelică, când cele mai importante concepte freudiene erau prezentate și supuse dezbaterilor în mediile medicale și își exercitau influența în operele literare ale vremii, anunțând și în România o dezvoltare concomitentă cu cea a țărilor occidentale, a fost urmat însă de o dispariție aproape totală. Psihanaliza a devenit incompatibilă, atât prin teoriile sale, dar și prin practica terapeutică ce viza conștientizarea propriei individualități, cu ideologia comunistă de unitate egală, conformism social și psihologic și a trecut forțat sub tăcerea interdicției de exprimare și existență. Puținele traduceri, apariții publicistice sau manifestări izolate ale exponenților români din acea perioadă nu au putut opri stagnarea și întreruperea legăturii cu cele mai importante descoperiri și manifestări internaționale din această zonă.

După Revoluție, România a început să reasimileze teoriile psihologice, iar „Biblioteca de psihanaliză”, prima colecție de profil pe care Editura Trei o crea în 1994 avea să ofere în premieră cititorilor români, viitorilor specialiști și celor pasionați de psihologie, opere complete ale lui Sigmund Freud și Carl Gustav Jung în limba română, cărora s-au adăugat, de-a lungul timpului,  alte nume importante.

Freud: de la drept și medicină, la psihanaliză

Supranumit de biograful Peter Gay „marele dezlegător al enigmelor omenești” în cartea „Freud. O viață pentru timpul nostru”, cel care va deveni fondatorul psihanalizei a oscilat inițial între două domenii profesionale: drept și medicină. „Ambițios, foarte sigur pe sine, sclipitor la școală și vorace în lecturile lui, adolescentul Freud avea toate motivele să creadă că îl așteaptă o carieră remarcabilă”, notează Gay despre tânărul Sigmund. Pasionat de teoriile darwiniste, el va alege în cele din urmă medicina, deși mărturisește că nu a simțit o atracție deosebită pentru cariera de medic, ci mai degrabă „mă mâna un fel de sete cunoaștere” care viza mai mult relațiile umane decât obiectele naturale. Și-a început cariera universitară la 17 ani și după finalizarea studiilor a intrat într-un stagiu de cercetare în fiziologie.

Dorința de a călători și de a fi în contact cu specialiști ai vremii l-a făcut să părăsească Viena și să ajungă la Paris unde a lucrat timp de mai bine de o lună în Laboratorul de Patologie din Salpêtrière la un nou studiu în domeniul neurologiei. Întâlnirea cu Jean Martin Charcot a fost însă definitorie nu pentru cariera sa de medic, ci pentru viitorul domeniu de studiu: psihologia. Aprofundarea tehnicilor hipnotice folosite de Charcot pentru vindecarea mentală i-a adus totodată revelația că manifestările hipnotismului „se leagă de fapt de fenomene familiare ale vieții psihice normale și ale somnului”. Sugestia hipnotică, deși prezentă în cabinetul său pe parcursul următorilor ani, a făcut loc altei tehnici, binecunoscuta „asociere liberă”, urmată de decoperirea transferului și contrasferului, iar ascultarea a devenit ea însăși o metodă de lucru cu pacienții săi, învățând foarte mult de la aceștia.

 

Un om ca mine nu poate trăi fără un hobby, fără o pasiune dominantă, fără – pentru a vorbi ca Schiller – un tiran, iar acesta mi-a ieșit în cale. Iar în serviciul lui nu mai cunosc acum nicio moderație. Este psihologia.”, spunea Freud care urma să devină întemeietorul psihanalizei. El va dezvolta, prin studiu și observație, cele mai importante teorii care vizau conținuturile inconștiente aflate la baza simptomelor nevrotice, dar va descoperi și că manifestările inconștientului se produc în viața de zi cu zi, așa cum sunt exprimate în analiza viselor sau în actele ratate, nu doar în situații patologice.

În vreme ce unele teorii au fost modificate chiar de el însuși, altele au fost dezvoltate sau contestate dând naștere unor noi perspective, dar și unor noi curente și școli în psihoterapie. Cu certitudine și nu în ultimul rând, lucrările și studiile de pionierat elaborate de Freud rămân și astăzi sursă de dezbatere, inspirație și analiză nu doar în domeniul psihologiei, ci și al literaturii și artelor după cum reflecta, și la vremea apariției, cartea „Eseuri de psihanaliză aplicată”.

Adresate nu doar specialiștilor, ci tuturor celor pasionați de misterele comportamentelor și existenței umane, cărțile din colecția Editurii Trei ce poartă semnătura lui Sigmund Freud pot fi achiziționate cu 50% reducere în perioada 6 – 12 mai.

În prezent, la 25 de ani de la apariția pe piața de carte din România, Editura Trei numără mai multe secțiuni de carte, dezvoltând atât zona de psihologie prin colecțiile de „Psihologie practică”, „Psihologia pentru toți”, „Psihologie și Psihoterapie”, „Misterele inconștientului colectiv” sau cea mai recent lansată, „Psihanaliza contemporană”, dar și în zona ficțiune cuprinsă în Fiction Connection, Young Fiction, Literary Fiction, a cărților pentru copii de la Pandora M sau a celor practice din Lifestyle Publishing.