Psihologii, animatorii de workshopuri şi educatorii au acum la îndemână 103 instrumente pentru diversele activităţi de grup. Iată un exercițiu amuzant care-i apropie pe participanți de conceptul de MINDFULNESS:

103 activitati

PREMISA: Acesta este un exerciţiu amuzant de grup care ne învaţă să fim buni observatori atunci când ne confruntăm cu schimbarea. Ne învaţă conceptul de mindfulness, iar participanţii sunt încurajaţi să se concentreze pe momentul prezent şi să fie cât mai conştienţi. Suntem prea des prinşi în gândurile şi sentimentele noastre, încât nu mai observăm cu atenţie lumea din jurul nostru!

Ce te-ai schimbatORGANIZAREA: Invitaţi-i pe membrii grupului să stea în picioare şi să se împartă în perechi. Rugaţi-i să se privească atent unul pe celălalt, observând cât ma multe detalii posibile despre cum este îmbrăcat celălalt, ce coafură are etc. Apoi, poziţionaţi-i pe parteneri spate în spate. Puneţi cea mai înaltă persoană dintre cele două să modifice două lucruri în felul în care arată. La întoarcerea celor doi, partenerul are între treizeci şi patruzeci şi cinci de secunde să-şi dea seama ce anume s-a modificat. Răspunsul nu poate depăşi mai mult de zece încercări. Apoi, invitaţi-i pe participanţi să schimbe rolurile şi să repete exerciţiul. Rămân în picioare toţi partenerii care au dat ambii răspunsuri corecte, iar ceilalţi sunt puşi să se aşeze. Cei care au rămas în picioare vor schimba partenerul pentru a repeta exerciţiul. Dacă numărul participanţilor nu este unul par, veţi juca rolul partenerului lipsă, care trebuie să-şi modifice înfăţişarea.

NUCLEUL TRANSFORMĂRII: Acest exerciţiu subliniază cât de important este să ai o minte cât mai limpede (mindful). Poate fi o ocazie minunată de a explica şi demonstra importanţa stării meditative (mindfulness), prin care fiecare învaţă să fie un observator abil al lumii din jur.

Fragment din 103 activităţi de grup. Idei de tratament şi strategii practice, Judith A. Belmont