Învață să spui NU: tehnica ”discului zgâriat”

Marie Haddou (foto: Arnaud Fevrier@Editions Flammarion)

Psiholoaga franceză Marie Haddou, autoarea cărţii “Cum să spui NU”, arată de ce un refuz politicos, dar ferm, costă mai puţin decît o tergiversare sau un DA smerit

Gazeta Sporturilor şi Editura Trei vor scoate pe tarabe miercuri, pe 11 mai, “Cum să spui NU”, volumul cu numărul 5 din Top 10 cărţi care te ajută să evoluezi. Iată mai jos fragmente dintr-un interviu oferit de autoare pentru Gazeta Sporturilor. Întregul interviu îl găsiți pe site-ul drhappy.gsp.ro.

 ***

În cartea dumneavoastră propuneţi un termen paradoxal: “NU-ul pozitiv”…
Este un NU spus la modul afirmativ, un NU care nu-l respinge pe celălalt, ci refuză doar cererea sa, lăsînd o portiţă deschisă, o invitaţie la dialog. Este un NU care îţi permite să fii autentic şi sincer în relaţie şi care, în acelaşi timp, pune nişte limite clare şi îţi consolidează stima de sine.

Ce e de făcut pentru a ne perfecţiona în “arta” de a spune acest “NU pozitiv”?
Un prim exerciţiu este acela în care vă puteţi imagina ce-ar fi dacă aţi spune NU: evaluaţi realist ce pierdeţi şi ce cîştigaţi din asta şi încercaţi să vă imaginaţi dinainte cum veţi reacţiona în faţa celui care vă cere ceva, ce îi veţi spune, ce răspunsuri riscaţi să primiţi şi cum l-aţi putea contracara. Nu vă precipitaţi, nu răspundeţi imediat; cereţi un răgaz pentru a vă putea stăpîni emoţiile, dar şi pentru a putea reflecta. Din “antrenament” fac parte şi refuzurile în cazul unor mize mai mărunte: să refuzi un produs la ofertă pe care ţi-l propune vînzătorul este mult mai simplu decît să-i spui NU fiicei tale care te roagă să ai grijă cîteva zile de copiii ei. Şi încă un truc: nu tergiversaţi şi nu vorbiţi aluziv, aspecte care mai curînd îl vor înfuria pe celălalt.

Ce faci cînd celălalt insistă cu cererea sa?
Terapiile comportamentale oferă două tehnici care îţi permit să nu te dai bătut. Prima este cea a “discului zgîriat”: repetă calm, precis şi hotărît ce ai de zis, pînă cînd persoana vă înţelege. Dacă persistă, spune-i: “Mi-ar plăcea să asculţi ce am să-ţi spun”. A doua tehnică este aceea a “ecranului mental”, cînd nu-i mai laşi celuilalt nici un pretext de care să se agaţe. Dacă îţi spune: “Cum poţi fi atît de nesuferit şi să mă laşi baltă?”, răspunde-i “Uite că uneori sînt şi eu mai antipatic! O recunosc!”.

Previous

Lectii de iubire – marca Pascal Bruckner (in curand, la Editura TREI)

Next

Viitorul si trecutul/Sunt a filei doua fete

1 Comment

  1. o problema des intalnita.E nevoie sa fim egoisti si sa ne punem pe primul loc. Ar fi bine sa fim tot timpul pe primul loc si sa ne gandim la noi prima data in orice lucru, asta nu inseamna ca trebuie sa fim egoisti si neatenti la nevoile si ajutorul celor din jur. Doar ca trebuie spus DA la momentul potrivit, nu tot timpul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén