La mijlocul Săptămânii PSI pentru părinți, părinții vor putea discuta cu psihologi și medici despre problemele adolescenței, despre cum limbajul jocului poate fi folosit pentru a diminua fricile copilăriei, dar și despre ce înseamnă să fii un părinte ”cool” sau ”conștient”. Întâlnirile debutează de la ora 18.30 și sunt găzduite de librăriile Cărturești din țară. Intrarea e liberă, iar cărțile de psihologia copilului vor fi reduse cu 25% în întreaga rețea a librăriilor Cărturești pe parcursul acestei săptămâni.

banner_vio-768x235

București (Verona): De ce copiii noştri se transformă în tirani? Titlul cărții lui Michael Winterhoff, „De ce copiii noștri se transformă în tirani? Cum a fost abolită copilăria” (Editura Trei, 2016), șochează, aducând în prim-plan o realitate a lumii moderne: bunele intenții ale unor părinți de a fi prieteni pentru proprii copii și de a le dărui maximum de confort generează dificultăți de relaționare. Președinte al Institutului Român de Psihoterapie Integrativă, Mara Priceputu va discuta despre competențele părinților, despre modelele parentale (dominanți, dominați, parteneri etc.) și despre influența acestora asupra copiilor de astăzi/adulților de mâine. Întrebarea de bază este cum putem ajuta copiii să crească într-un mediu plin de grijă și siguranță, dobândind un bun sistem de autocontrol și devenind, la rându-le, părinți care vor ști să fie sursă de afecțiune, siguranță, norme morale și îngrijire.

Cluj-Napoca (Iulius Mall): Jocuri pentru gestionarea fricii copiilor. Știm deja cu toții că limbajul universal al copiilor este jocul. Este modalitatea cea mai potrivită prin care ei pot învăța și se pot dezvolta. Și atunci când vine vorba de emoții, tot jocul îi ajută să le gestioneze mai bine. Psihoterapeut și specialist în disciplinarea pozitivă a copiilor (în cadrul centrului Playful Learning), Alexandra Gorea propune părinților un atelier practic despre cum își pot ajuta copiii să își gestioneze frica prin joacă.
Alexandra Gorea e psihoterapeut, educator parental și specialist în disciplinarea pozitivă a copiilor.

Timișoara (Mercy): Metamorfozele adolescenței o provocare pentru părinți. Adolescența este o perioadă de urcușuri și coborâșuri care se caracterizează prin: explorare creativă, intensitate emoțională, căutarea lucrurilor noi și creare de noi prietenii. Ca părinți și profesori avem oportunitatea de a-i educa și informa pe adolescenți în privința schimbărilor neuronale ce au loc în creier în această perioadă. În aceași timp, trebuie să învățăm să comunicăm și să oferim suport, să-i înțelegem când sunt iritabili și când emoțiile irup la suprafață atunci când ne așteptăm mai puțin. De la aceste premise va porni atelierul coordonat de Teodora Anghel, lector univ. la departamentul de Neuroștiințe din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș”, cu preocupări în psihologia prenatală și a creativității.

Iași (Palas): Parenting și mindfulness. Bebe Mihăescu nu este doar un celebru psihosexolog, dar e și un bun cunoscător al tehnicilor corporale cu relevanță terapeutică (hipnoză, relaxare etc.). Ca preambul la atelierul său dedicat tehnicilor de conștientizare, cităm din cartea Părintele conștient a lui Shefaly Tsabary, tradusă la Ed. Trei: ”Fiecare dintre noi își imaginează că este cel mai bun părinte care poate fi, iar cei mai mulți dintre noi sunt într‑adevăr oameni buni, care își iubesc mult copiii. Cu siguranță, nu din cauza lipsei de iubire ne impunem voința copiilor noștri. Ci, mai degrabă, o facem în absența conștientizării. Realitatea este că mulți dintre noi nu își dau seama de dinamicile existente la nivelul relației dintre noi și copiii noștri”.

Brașov: Eficientizarea relației părinte-copil. Trăim un prezent în care bogăția de informații în domeniul parentingului abundă, fiind la îndemâna oricărui părinte. Asumarea învățăturilor se face prin experiențiere și alegând, plecând de la ce simțim, ceea ce ni se potrivește cel mai bine. În cadrul workshopului tehnicile și metodele validate științific pentru eficientizarea adecvată a relației părinte copil vor fi prezentate de psihologii Mădălina Mihaela Benedek, Alina Maria Moldovan și Veronica Jardan.

– Suceava: Părinte “cool” vs. părinte “clasic”. Ne dorim să fim părinți buni, să nu ne supărăm copiii cu reguli. Însă aceștia au nevoie de reguli care să le dea siguranță… Cum împăcăm așteptările noastre, ca părinți, cu ceea ce își doresc copiii noștri? Vor răspunde la acestă întrebare Andreea Panait, psiholog la Fundația ”Help Autism”, și Marinela Groza, medic primar.