Editura Trei vă invită miercuri, 7 mai, ora 18.00, la evenimentul de lansare a cărții: De la FILOSOFIE la PSIHANALIZĂ & retur

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Județeană Argeș “Dinicu Golescu” (sediul central din Str. Victoriei, nr. 18). Vor vorbi: Vasile Dem. Zamfirescu, Leonid Dragomir, Radu Gabriel Pârvu, Octavian Sachelarie.

  

Și un fragment din cartea de dialoguri psihanalitice și filosofice: 

De la filosofie la psihanalizaLeonid Dragomir: Afirmați că problemele românilor, discutăm evident din punct de vedere psihanalitic, nu provin atât din relația cu tatăl, din complexul Oedip, ci din relația cu mama. De aici rezultă două disfuncții esențiale: neîncredera în sine și ura de sine. Aș vrea să discutăm despre problema aceasta legată de specificul nevrozei românilor.

Vasile Dem. Zamfirescu: Într-o cultură tradițională, cum a fost și încă mai este în anumite zone cultura română, predominantă este relația cu mama, tatăl fiind absent. Mă gândesc la exemplul lui Creangă. El a relaționat tot timpul cu mama, tatăl fiind un personaj oarecum fantomatic. Deci s-ar putea ca în relația aceasta să se transmită marea problemă a românilor care este legată de stima de sine care mi se pare că are rădăcini istorice.

L.D.: Privitor la neîncrederea în sine a românilor, aduceți un argument istoric, care mărturisesc nu m-a convins. Spuneți că de la cucerirea dacilor de către romani, poporul acesta a căpătat o neîncredere în sine care s-a transmis din generație în generație ”prin laptele matern”…

V.D.Z.: În ce mă privește, până una, alta cred în ea. Acel traumatism al nașterii, rezultat al înfrângerii dacilor de către romani, despre care mi-au zis între timp diferiți cititori ai cărții Nevroză balcanică și diferiți comentatori că nu este unic, nu este doar al poporului român, are totuși ceva specific la noi, anume repetarea lui. Acest traumatism s-a tot repetat istoric sub forma unor evenimente foarte asemănătoare cu cel originar, al nașterii. Istoria noastră, și datorită poziției geografice, în calea marilor migrații și imperii, a fost marcată de înfrângeri pe care nu puteam să nu ni le asumăm.