Identificată de mulţi ca una din modalităţile preferate de abatere a atenţiei de la senzaţia de claustrofobie, lectura are marele avantaj de a un mijloc portabil şi la îndemână pentru ieşirea din situaţia închisă din prezent şi intrarea într-un alt timp, spaţiu şi experienţă. Când suntem absorbiţi în cărţile, revistele sau ziarele noastre, senzaţia de anxietate ni se poate transforma în confort şi relaxare. Călătoriile, aşteptarea unei întrevederi sau orice situaţie în care trebuie să rămâneţi o perioadă prelungită – trecerea printr-o spălătorie de maşini sau statul la cozi, de pildă – toate vă oferă timp şi spaţiu pentru lectură.

Vizualizaţi-vă în acea situaţie, relaxat, dând paginile romanului dumneavoastră preferat, lăsându-vă captivat de o poveste din ziar sau rezolvând un careu dificil de cuvinte încrucişate şi ajungând chiar să vă pară rău că vă apropiaţi de destinaţie sau că a sosit momentul întrevederii, ori că programul de spălare a maşinii s-a terminat!

   

   

   

Asemenea imagini au un efect contrar scenariilor catastrofice pe care le putem crea cu
toţii atât de uşor, când ne imaginăm rămaşi blocaţi într-un spaţiu închis. Prin aceste imagini oferim creierului nostru o posibilitate alternativă, asociind o situaţie potenţial generatoare de anxietate cu un alt sentiment, mai constructiv.

Cărţile au conotaţii pozitive pentru mulţi oameni şi avem acces la aceste asociaţii chiar dacă nu deschidem cartea. Simplul fapt de a şti că aveţi ceva de citit cu dumneavoastră poate ajuta, mai ales dacă vă gândiţi la o nouă provocare, poate să reveniţi la metrou după o lungă absenţă sau să mergeţi cu liftul. Cărţile şi ziarele pot reprezenta micro-paşi în îndepărtarea dumneavoastră de dependenţa de „proptele”, pentru a intra sau rămâne în spaţiul închis de care vă temeţi.

Prin urmare, lectura ca mijloc de siguranţă oferă multe posibilităţi! Şi asta, în afară de interesul real pe care-l suscită conţinutul. Şi bineînţeles că putem găsi cărţi care să ne facă să râdem, beneficiind astfel şi de toate avantajele pe care le aduce râsul.

Fragment din Claustrofobia, carte de psihologie practică semnată de psihoterapeutul integrativ Andrea Perry