Cum sa-ti ajuti noroculUn alt mod prin care oamenii norocoși își cresc șansele de a avea întâlniri întâmplătoare care le schimbă viața se învârte în jurul conceptului cunoscut sub numele de „magnetism social“.

Am rugat câțiva colegi psihologi să urmărească înregistrările video ale unor interviuri pe care le făcusem cu oameni norocoși și cu ghinioniști. Am scos sonorul, astfel încât colegii mei să nu știe din ce categorie făceau parte vorbitorii și i‑am rugat pe toți să evalueze modul în care intervievații arătau și se comportau în timpul interviurilor. Ei au numărat de câte ori au zâmbit, au măsurat intensitatea contactului vizual și au notat utilizarea anumitor gesturi.

Diferențele dintre norocoși și ghinioniști erau uriașe. Primii zâmbeau de două ori mai des și aveau de două ori mai mult contact vizual decât cei din urmă. Cu toate acestea, poate că cea mai mare diferență a apărut atunci când am examinat gradul în care intervievații utilizau limbajul corporal „deschis“ sau „închis“. Oamenii folosesc limbajul corporal „închis“ atunci când își țin brațele și picioarele încrucișate și când nu stau orientați către persoana cu care vorbesc. Limbajul corporal „deschis“ este exact opusul. Oamenii își îndreaptă corpul către persoana cu care vorbesc, își țin brațele și picioarele relaxate și, adeseori, fac gesturi care implică expunerea palmelor deschise.

Oamenii norocoși au tendința de a face apel la limbajul corporal „deschis“ de trei ori mai mult decât ghinioniștii.

Limbajul corporal și expresiile faciale ale norocoșilor îi atrag pe ceilalți către ei și, încă o dată, cu cât întâlnesc mai mulți oameni, cu atât le cresc șansele de a avea o întâlnire întâmplătoare memorabilă. Cu cât vorbesc cu mai mulți oameni la o petrecere, cu atât au mai mari șanse să își întâlnească partenerul ideal. Cu cât vorbesc cu mai mulți oameni despre afaceri, cu atât au mai multe șanse să dea peste un client nou sau peste cineva care să le influențeze cariera în mod pozitiv.

Fragment din Cum să-ţi ajuţi norocul. Patru principii simple care îţi vor schimba norocul – şi viaţa, de Richard Wiseman