Dragă Gail, dragă Susan,

Fiica mea Darlene, de treizeci şi cinci de ani, mi se plânge de soţul ei Butch. Ginerele meu însă mi‑a dat de înţeles cât se poate de clar „să‑mi văd de treaba mea“.

Eu doresc ca Darlene să aibă o persoană la care să apeleze, în loc să trebuiască să‑şi rezolve singură problemele conjugale. Oare această persoană nu ar trebui să fie mama ei? Sau să mă prefac că‑i fac pe plac lui Butch, iar noi să continuăm să vorbim în secret? Sunt foarte confuză în legătură cu toate acestea.

Renee

***

Cum sa te porti cu copiii

Fragment din:

Dragă soacră,

N‑ai auzit niciun banc cu soacre până acum? Noi, autorii de comedii, considerăm că soacrele sunt un nesecat izvor de inspiraţie pentru o comedie bună. De cele mai multe ori, soacrele sunt ironizate în scheciuri tocmai pentru că nu‑şi văd de treaba lor. Cred că‑ţi dai seama că Darlene i se plânge lui Butch de tine tot atât de mult cât ţi se plânge şi ţie de Butch. Altfel, cum ar putea el şti că vorbiţi pe la spatele lui? Nu mai vorbi cu fiica ta pe ascuns; este limpede că nu poate ţine un secret.

Lui Butch spune‑i că este firesc ca mamele şi fiicele să stea de vorbă, dar că tu nu intenţionezi să te amesteci în viaţa lor, sfătuind‑o pe fiica ta ce  să facă. Cred că asta îl va convinge până şi pe un bărbat pe nume Butch că n‑ai nicidecum intenţia de a încerca să‑i strici căsnicia.

Spune‑i că eşti fericită că fiica ta s‑a măritat cu el, chiar dacă asta, de fapt, nu te bucură în niciun fel. Dacă Darlene vine să‑ţi relateze o problemă pe care ar trebui s‑o rezolve împreună cu soţul ei, opreşte‑o şi spune‑i că trebuie să i‑o comunice lui. Ar fi foarte bine pentru căsnicia lor dacă i‑ai putea face să vorbească unul cu celălalt cât mai mult posibil.

Gail, care ştie că este mai uşor să ai de‑a face cu fiii decât cu fiicele

***

Renee crede că, oferinduse să o asculte cu compasiune, îşi ajută fiica. În realitate însă, Darlene a „triangulato“ pe Renee în relaţia ei cu Butch. Triangularea atenuează tensiunea Darlenei, însă nui rezolvă niciuna din probleme. Dacă are posibilitatea să i se plângă mamei sale, Darlene va evita să gestioneze eficient problemele din mariajul ei.

Limbajul lui Butch poate nu este cel mai elegant, dar are dreptate să considere că faptul că Darlene i se plânge mamei ei nu este nicidecum în interesul căsniciei lor. Ca părinţi, trebuie să fim atenţi să nu fim folosiţi în felul acesta. Aşa cum ai sugerat şi tu, Gail, Renee ar trebui săi spună ferm, dar cu blândeţe Darlenei să vorbească despre dezamăgirile sau supărările ei direct cu Butch.

Susan