Probabil că ai auzit o grămadă de statistici înspăimântătoare despre a face un copil la 30 de ani şi mai ales după 35 de ani.

Nu demult, medicii foloseau termeni ca „statut geriatric avansat“ pentru a descrie o femeie însărcinată în vârstă de peste 35 de ani, de parcă femeile de 35 de ani merg de regulă prin birou şchiopătând şi folosindu‑se de un cadru, cu ciorapii medicinali atârnând de gleznele cu pielea lăsată.

Fragment din:

Ghid pentru femeia nerabdatoareEu aveam 34 de ani când am încercat pentru prima dată să fac un copil şi ştiam că ne dorim cel puţin doi copii pe care nu‑i voiam la diferenţă de numai un an. Aşa că am încercat să aflu cât de greu va fi să rămân însărcinată după 35 de ani.

În statisticile pe care le‑am văzut de cele mai multe ori — pe numeroase site‑uri şi în numeroase cărţi — se spunea că numai două din trei femei de peste 35 de ani rămân însărcinate după un an de sex neprotejat. Ceea ce însemna că una din trei nu reuşea şi zero sarcini după un an este definiţia uzuală a infertilităţii. Atunci când îţi doreşti cu adevărat un copil, să te confrunţi cu un risc de unu la trei de infertilitate este de‑a dreptul înspăimântător.

Dar am fost curioasă — de unde proveneau aceste statistici? Am găsit citată cercetarea iniţială, publicată în revista medicală Human Reproduction, şi am citit articolul. Când am ajuns la partea unde autorul înfăţişa datele, m‑a pufnit râsul — nu este reacţia mea obişnuită în faţa articolelor medicale seci. Aşa cum s‑a dovedit, datele proveneau din catastifele de înregistrare a naşterilor ale bisericilor din zonele rurale ale Franţei, între 1670 şi 1830! Sigur că unele dintre aceste femei mature, care făcuseră deja şapte copii sau mai mulţi reuşeau din când în când să‑şi fenteze bărbaţii. Şi oare nu cam pe‑atunci au descoperit francezii retragerea? Ca să nu mai spun că speranţa de viaţă era mult mai mică, iar medicamentele moderne, antibioticele şi instalaţiile sanitare interioare nu existau. (…)

Trebuie să existe şi date mai bune. Le‑am găsit curând şi erau mult mai încurajatoare. Un studiu din anii 1990, pe cupluri care fac sex de cel puţin două ori pe săptămână, a constatat că 50% dintre femeile între 35 şi 39 de ani erau însărcinate după trei luni şi 82% au rămas însărcinate în decurs de un an. (Dacă încerci de mai mult de trei luni, nu presupune automat că este ceva în neregulă. Aceste cifre reprezintă o medie, aşa că pentru jumătate dintre cupluri va dura mai mult.) Studiul a mai constatat şi că multe cupluri care nu reuşeau să facă un copil în decursul unui an, au reuşit natural în anul următor de încercări; după doi ani, 90% dintre femeile între 35 şi 39 de ani erau însărcinate.

Un act sexual cu două zile înainte de ovulaţie a dus la concepţie în proporţie de 25% printre femeile între 35 şi 39 de ani, după numai o singură lună — procentul fiind acelaşi pentru femeile între 19 şi 26 de ani care au făcut sex cu trei zile înainte de ovulaţie. Prin urmare, programarea mai bună a actului sexual, cu o diferenţă de o zi, a eliminat diferenţa de vârstă în termeni de fertilitate.

Dacă urmezi recomandările din această carte, poţi reuşi să rămâi însărcinată la fel de repede ca o femeie cu zece ani mai tânără.