Ce-i spui copilului când nu știi cum să-i răspunzi la întrebările încuietoare? Cum te asiguri că micuțul fericit de astăzi va rămâne și la vârsta matura un om la fel de fericit? Care sunt beneficiile, dar și riscurile intrării copilului tău în lumea digitală? A doua zi a Săptămânii PSI pentru părinți vă așteaptă cu o serie de răspunsuri la toate aceste probleme. Întâlnirile debutează de la ora 18.30 și sunt găzduite de librăriile Cărturești din țară. Intrarea e liberă, iar cărțile de psihologia copilului vor fi reduse cu 25% în întreaga rețea a librăriilor Cărturești pe parcursul acestei săptămâni.

banner_vio-768x235

București (Verona): Copilul și spiritualitatea. Depresia și narcisismul au devenit îngrijorător de  prezente în viața copiilor. Ce pot face părinții pentru copiii lor, așa încât să-i crească sănătoși emoțional, fericiți, cu valori și caracter? Psihoterapeut și fondator al Mind Education Health, psihoterapeutul Domnica Petrovai va vorbi despre cum pot fi recunoscute depresia și narcisismul în rândul celor mici, dar și despre cum adulții pot schimba viața copiilor (și, în același timp, viața lor înșiși).

Cluj-Napoca (Iulius Mall): Cum ne însoțim copiii în lumea virtuală. ”Suntem ultima generaţie cu cheia de gât şi cu telefoane cu disc pe perete. Ne credem perfect adaptaţi vieţii trăite pe reţelele sociale, dar totuşi numim ‘butonat’ utilizarea telefoanele touch screen”, observă Nora Niculescu, psiholog și fondator al ”Cuibului Berzelor” – un centru de educaţie pre- şi postnatală. Veți putea afla în cadrul acesui atelier cum vă puteți ghida copiii pentru a păstra un echilibru între tentaţiile lumii virtuale şi valorile din viaţa reală.

Timișoara (Mercy): Ce spun copilului când nu știu ce să-i spun. Răspunsuri psihanalitice pentru părinți. Ne întrebăm, din chiar momentul în care decidem să devenim părinți, ce fel de părinți vom fi. Cum voi înțelege ce nevoi are bebelușul meu? Cum îi voi explica copilului de ce a murit animalul lui preferat? Cum îl voi face să înțeleagă de ce e el băiat și sora lui fată? Sau de unde a apărut încă un copil în familie? De ce suferă așa de tare când prima iubită îl părăsește? Și mai ales, de unde voi ști că răspunsurile sunt cele de care are nevoie? Deși nu există rețete pentru a deveni un părinte perfect, Speranța Rodica Pantelie, specialistă în psihoterapie psihanalitică, vă invită să aflați cum puteți crea un spațiu de întâlnire și de dezvoltare împreună cu micuții voștri.

Iași (Palas): Copilul și spiritualitatea. În dezvoltarea unei personalități coerente și armonioase a copiilor, dimensiunea spirituală este o componentă importantă alături de inteligența emoțională și cea intelectual-cognitivă, alături de comportament și sănătatea corporală. Care este relația dintre spiritualitate și religiozitate? Cum trebuie să ne comportăm în calitate de părinți, pentru a oferi copiilor un echilibru emoțional pe termen lung și a le asigura cadrul spiritual pentru o viață cu sens? Veți găsi răspunsurile împreună cu specialiștii în psihologie integrativă Magda Luchian, Paula Mărăndescu și Andreea Chirilă.

Brașov: A fi părinte și copil în era digitală. La ce vârstă pot să îi cumpăr copilului tabletă sau smartphone? Există dependență de internet și, dacă da, cum se manifestă ea la copii și adolescenți? A fi părinte în era digitală presupune a găsi răspunsul la aceste întrebări și la multe altele despre lumea virtuală și rolul ei asupra dezvoltării copilului. Despre beneficiile tehnologiilor digitale, dar și despre riscurile și capcanele pe care acestea le presupun (hărțuire online, sentimentul însingurării etc.) vor discuta prof. univ. Mariela Pavalache-Ilie și conf. univ. Ana-Maria Cazan, ambele specialiste predând la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Universitatea „Transilvania”.

Suceava: Copil fericit – adult fericit. ”Haideți sa aflăm împreună cum se reflectă liniștea, sau dimpotrivă… furtuna dintre părinți în comportamentul copiilor. Care sunt, deci, comportamentele pe care le au copiii atunci când ceva se întâmplă în familia lor?” – aceasta este invitația pe care v-o face Alina Ciupercovici, psihoterapeut specializat în relațiile de cuplu și familie, manager al Clinicilor ”Aliat” Suceava.

Arad: Copil fericit – adult fericit. Cinci pași pentru a-i ajuta pe cei mici să-și conserve bucuria pe tot parcursul vieții. În contextul actual, în care părinții sunt prinși între dorința de a le asigura copiilor bunăstarea materială și dorința de a-i vedea fericiți, efectele par să fie opuse celor vizate. Oare cele două dorințe se exclud reciproc? Cum se face că un copil plin de vitalitate se transformă într-un adult mohorât și nefericit? Consilier școlar la Colegiul Național ,,Vasile Goldiș” Arad și psihoterapeut de orientare adleriană, Angela-Carmen Plăcintar vă invită să descoperiți modalități prin care un copil își poate dezvolta abilitatea de a fi fericit și de a-și conserva această stare pe tot parcursul vieții.