În Curajul să-ți peseChristie Watson, autoarea bestsellerului Acolo unde femeile sunt regi de la Editura Trei, face cunoscută amploarea muncii asistentelor, dând exemple dintre cele mai elocvente, într-o mărturie emoționantă despre personalul din linia întâi în timpul pandemiei. O asistentă comunitară pentru sănătate mintală își oferă sprijinul total unui bărbat care suferă de depresie severă. Un adolescent care a fost înjunghiat este îngrijit la terapie intensivă pediatrică; când asistenta medicală de la școala lui îl vizitează, toată furia și teribilismul lui dispar. O femeie însărcinată pierde cantități înfricoșătoare de sânge în urma unui accident de mașină; cea care coordonează departamentul de primiri urgențe cu extraordinară eficiență și stăpânire de sine este o asistentă medicală cu experiență în armată.

Christie Watson a lucrat ca asistentă medicală de pediatrie timp de mulți ani. Apoi a descoperit pasiunea scrisului și a încercat să îmbine cele două profesii. Dar COVID-19 ne-a răsturnat lumea cu susul în jos. Iar Christie Watson n-a ezitat să se întoarcă în spital, la vechea sa meserie, și să se alăture celor care au luptat în linia întâi. Curajul să-ți pese este mărturia acestei profesiuni de credință.

“Ca personal din linia întâi, trăim uneori în spații unde nu există bun sau rău, ci numai o zonă neutră de mijloc. Tot timpul ne punem întrebări despre faptele și gesturile noastre: dacă a fost de ajuns ce am făcut, dacă a fost măcar un lucru bun. «Să nu faci rău» nu este întotdeauna posibil, în ciuda tuturor strădaniilor noastre. Deseori, medicina și asistența medicală sunt alegeri între ceva rău și ceva încă și mai rău, nu între bine sau mai bine. Unicul mod în care pot face față acestui lucru este prin a mă gândi de fiecare dată la compasiune.” — Christie Watson

Niciodată asistentele medicale n-au fost mai importante. Beneficiem de competența lor în spitale și în multe alte medii: în școli, pe stradă, în închisori, aziluri și centre de îngrijire. Când ne simțim din cale-afară de singuri, asistentele sunt lângă noi ca să ne aducă aminte că lucrurile nu stau deloc așa.

“Când este imposibil să salvezi un pacient, în ciuda celor mai îndârjite strădanii ale tuturor, asistentele de îngrijire critică sunt capabile să ofere demnitate, o moarte fără durere și, poate cel mai important lucru dintre toate, grijă plină de compasiune pentru pacienți și familiile lor.” — Christie Watson

Christie Watson găsește o rază de speranță până și în cele mai disperate situații, oferindu-ne totodată o radiografie cât se poate de autentică a realității din spitale. Niciodată n-am avut mai multă nevoie de competența asistentelor decât acum.“ – Daily Telegraph

„O carte fabuloasă și cât se poate de actuală. În această criză fără precedent cu care ne confruntăm, Watson ne îndeamnă pe toți să luăm exemplul asistentelor și să găsim curajul să ne pese, indiferent de cine are nevoie de ajutorul nostru.“ – Sunday Express

Christie Watson a fost asistentă medicală de pediatrie timp de douăzeci de ani. Și-a petrecut mare parte din carieră lucrând la terapie intensivă pediatrică în spitale de stat înainte să devină asistentă de resuscitare și să se implice totodată și în activitatea academică a profesiei sale. Prima sa carte de nonficțiune, The Language of Kindness: A Nurse’s Story, a devenit bestseller internațional și a fost numită una dintre cele mai bune cărți ale anului 2018 de publicațiile The Guardian și The Sunday Times. Primul său roman, Tiny Sunbirds, Far Away, a fost recompensat cu Premiul Costa pentru debut.
Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi. La Editura Trei, a apărut al doilea roman al autoarei, Acolo unde femeile sunt regi.
Recent, lui Christie Watson i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa pentru contribuția sa în domeniul asistenței medicale și al artelor, de către University of East Anglia. Conduce Royal College of Nursing Foundation.