Regula nr. 8 a familiilor disfuncționale: Atunci când apar comportamente nepoliticoase, ruşinoase, abuzive sau compulsive, descalifică-le, neagă-le sau maschează-le.

Fiicele perfecte

Efectul acestei reguli este să iei lucrurile evidente şi să te prefaci că sunt altceva. „Tata nu şi-a pierdut controlul şi a lovit-o pe mama; doar că trece printr-o perioadă stresantă”, sau „Mama nu este alcoolică; ştii că bea doar un pahar înainte de cină, să se relaxeze puţin” sunt, ambele, afirmaţii descalificatoare.

Ideea principală este că, dacă maschezi ceva, s-ar putea să nu mai fie nevoie să îi faci faţă acelui lucru. Una dintre cele mai frecvente afirmaţii descalificatoare legate de un membru alcoolic al unei familii este atunci când cineva spune „El/ea încă nu a ajuns într-un stadiu chiar atât de rău”, încercând să nege că acea persoană este, în mod evident, alcoolică. În plus, nimeni nu vrea să definească sau să explice ce înseamnă „încă”. Această formă de negare se schimbă mereu, pentru a se potrivi situaţiei.

Aflați care sunt primele 7 reguli ale familiilor discuncționale din volumul Fiice perfecte. Fiicele adulte ale alcoolicilor

Fiicele adulte ale alcoolicilor ştiu foarte bine regulile menţionate mai sus, ale familiilor constrânse de ruşine. Acele fiice adulte care au trecut, de asemenea, printr-un divorţ al părinţilor, abuzuri în familie sau tulburări de alimentaţie le ştiu şi mai bine. Multe dintre aceste reguli sunt transmise din generaţie în generaţie, în familiile disfuncţionale.

În multe cazuri, fiicele adulte nu consideră că aceste concepții erau doar niște reguli în familiile lor, ci că în multe cazuri aveau forma unor legi. Acestea le făceau vieţile fiicelor adulte dureroase şi nefericite, dar, în acelaşi timp, le ajutau să se protejeze şi să supravieţuiască. Acest tip de reguli reprezintă o moştenire, iar unora dintre fiicele adulte le-au dominat întreaga viaţă, din copilărie până la maturitate. Fiicele adulte care au fost abuzate în copilărie nu au reuşit să ceară ajutor din cauza acestor reguli, iar unele fiice adulte au observat cum regulile le-au despărţit părinţii.