Mitul apare pretutindeni; de exemplu, un roman franțuzesc de la inceputul secolului al XVIII-lea care incepe astfel: „In sumbra luna a lui noiembrie, când oamenii din Anglia se spanzura si se ineaca…“ Este adevarat, exista un varf de sezon, dar acesta este la finalul primaverii. Asta se traduce prin mai-iunie in emisfera nordica. In anii 1990 in Statele Unite, de exemplu, numarul zilnic de sinucideri era undeva putin peste optzeci. Insa media zilnica din mai si iunie se apropia de nouazeci.

Si când a fost media zilnica cea mai mica? In decembrie, de departe, cu o medie de aproximativ saptezeci si sapte pe zi, singura luna in care media coboara sub optzeci de sinucideri.

Mituri despre sinucidereAdevarul despre sinucidere si anotimpuri este astfel opusul credintei comune: departe de a fi perioada de vârf a sinuciderilor, sarbatorile de iarna reprezinta un moment in care sinuciderile sunt reduse, probabil fiindca este momentul pe care il petreci cu ceilalti.

Grupul meu de cercetare a publicat o lucrare in 2008, examinând exact ipoteza ca sinuciderile si sezonalitatea sunt asociate cel putin partial, gratie unei fluctuatii sezoniere a apropierii dintre oameni.

Fragment din:

Gândeste-te din acest punct de vedere la un mare campus universitar. Campusurile universitare ofera numeroase activitati pentru intarirea sentimentului de apartenenta, oricine se indoieste ar trebui sa verifice calendarul principal online al unei universitati din apropiere. In fiecare zi sunt evenimente artistice, muzicale, teatrale, dansante, muzeale, academice, sportive si altele — multe dintre ele gratuite. Exista organizatii precum asociatiile studentesti (si cel putin un studiu a demonstrat mai putine idei suicidare in cadrul acestor grupuri). Exista grupuri care se aduna in jurul hobby-urilor, intereselor si problemelor politice, ca sa nu mai vorbim de accesul bun si relativ usor la sprijin studentesc, consiliere psihologica si servicii de sanatate.

In cele mai multe campusuri, in timpul anului universitar standard (semestrele de toamna si de primvara, in mare din septembrie pâna in mai), este clar perioada „de scoala“, iar ocaziile de implicare sociala abunda la ore, in camine, competitii sportive si asa mai departe. Insa vara este diferit; activitatile continua, dar scad considerabil. Ca urmare, am rationat noi, ideile suicidare pot fi mai numeroase vara comparativ cu restul anului academic, iar aceasta asociere poate fi explicata partial de fluctuatiile de la nivelul integrarii.

Si intr-adevar, asta am descoperit. In rândul a peste 300 de studenti, unii evaluati in perioada de vara, altii toamna si primavara, am aratat ca scorurile mediane ale ideilor suicidare au fost mai mari vara decât in celelalte semestre — de aproximativ trei ori mai mari. Am mai aratat si ca scorurile acestea, pe o scala a legaturilor sociale, au urmat acelasi tipar — sentimente mai reduse de legaturi sociale vara, fata de alte anotimpuri.