Doar 43 de societăţi din cele 238 răspândite în întreaga lume sunt monogame, aflăm din provocatoarea carte Rescrierea regulilor. Iată câteva exemple preluate din acest volum apărut în colecția Psihologia pentru toți:

Rescrierea regulilor

Vă voi oferi câteva exemple privind varietatea diverselor aranjamente. În anumite zone ale Turciei rurale, un bărbat poate avea mai multe soţii şi fiecare soţie îndeplineşte un rol diferit (de exemplu, una îl ajută cu munca la câmp, alta se ocupă de gospodărie). Multe femei Toda, din sudul Indiei, se căsătoresc şi cu un bărbat, şi cu fraţii acestuia. În Nigeria, femeile Abisi se căsătoresc cu trei bărbaţi în aceeaşi zi (două sunt căsătorii aranjate, cealaltă este din dragoste). În anumite comunităţi din Noua Guinee este de aşteptat ca bărbaţii să aibă relaţii sexuale cu alţi bărbaţi înainte de a avea o relaţie de cuplu cu femei mai târziu, în viaţă.

În multe centre urbane din Europa, Canada, America, Australia şi Noua Zeelandă, „căsătoriile de probă“ sunt foarte răspândite, astfel că oamenii trăiesc împreună o perioadă înainte să îşi asume un angajament legal. În aceste centre există, de asemenea, segmente de populaţie pentru care a avea mai mulţi parteneri sexuali este regula.

În ciuda caracterului răspândit al relaţiilor extraconjugale, există încă ideea puternic înrădăcinată potrivit căreia nu putem fi atraşi sau nu putem avea sentimente de iubire faţă de mai multe persoane în acelaşi timp. Cu toate acestea, multe persoane au, într‑un anumit moment al vieţii lor, sentimente şi o atracţie puternică faţă de mai multe persoane simultan, iar acest lucru este reflectat din ce în ce mai mult în media.

Două filme cu mare succes de casă, care au apărut în acelaşi an (2006), conţin intrigi în care o femeie iubea doi bărbaţi. În Superman revine, Lois a fost descrisă iubindu‑i în acelaşi timp pe Superman şi pe noul ei soţ. În cel de‑al doilea film, Piraţii din Caraibe, Elizabeth (împreună cu cea mai mare parte a publicului) era atrasă de şarlatanul de Jack Sparrow, precum şi de eroul mai convenţional, Will Turner. Se pare că filmele şi multe telenovele admit posibilitatea de a iubi mai mult decât o persoană, dar personajul este de obicei prezentat ca trebuind să facă o alegere.

Prin urmare, am putea pune sub semnul întrebării regulile monogamiei, deoarece vedem că, în realitate, există alte modalităţi de a gestiona relaţiile la nivel global; şi deoarece ne putem întreba dacă monogamia, în forma ei actuală, mai este funcţională, dat fiind numărul ridicat de relaţii extraconjugale secrete şi de separări (şi presiunea şi durerea pe care acestea le produc).

Fragment din Rescrierea regulilor. Un ghid integrativ pentru iubire, sex şi relaţii de Meg Barker