• Obscuritas este primul dintr-o serie de 5 romane crime care vor avea în centru o echipă inedită de investigatori – un aristocrat specializat în tehnici de interogatoriu și o tânără polițistă provenită dintr-un mediu infracțional
  • 15 companii de producție cinematografică își dispută deja drepturile de ecranizare
  • Obscuritas este în curs de traducere în 30 de țări

Obscuritas, cel mai nou roman semnat de scriitorul suedez David Lagercrantz și publicat de Editura Trei, a fost așteptat cu sufletul la gură de cititori din zeci de țări. Obscuritas este în curs de traducere în 30 de țări și, abia ce fusese lansată cartea în librării și 15 companii de producție cinematografică își disputau deja drepturile de ecranizare.

David Lagercrantz a scris doi ani la cel mai recent roman al său, pe care l-a dorit a fi o „saga modernă tip Sherlock Holmes”. Însă, spre deosebire de celebrul personaj creat de Sir Arthur Conan Doyle, profesorul Hans Rekke, cunoscut expert în tehnici de interogatoriu – Sherlock Holmes în viziunea lui Lagercrantz – nu este caracterizat prin aroganță. Marca sa personală este originea aristocratică și o accentuată nesiguranță. Profesorul Rekke face o pereche neobișnuită, însă extrem de eficientă cu tânăra polițistă Micaela Vargas, provenită dintr-o familie de imigranți ciprioți nu tocmai prieteni cu legea și formată în cartierul muncitoresc Hösby .

Hans Rekke își permite luxul de a fi slab, dar Micaela, la fel ca și Zlatan, a crescut într-un mediu dur, drept urmare, trebuie să fie puternică”, spune scriitorul suedez într-un interviu pentru Tellerreport.com.

Ideea de a crea un Sherlock Holmes modern, genial, dar chinuit de nesiguranță, pe care caută să o înăbușe prin alcool și droguri a captivat publicul încă din faza de proiect. Doi detectivi, din două clase sociale opuse, o poveste de dragoste atipică, din Afganistanul taliban și o intrigă ingenioasă, în care muzica joacă unul dintre rolurile principale – acestea aveau să devină ingredientele succesului romanului Obscuritas.

Cu toate acestea, cartea s-a născut cu mare dificultate, după cum mărturisește Lagercrantz pentru Tellerreport.com: „Am trăit cea mai mare panică de pe Pământ și m-am simțit ca un impostor, care a vândut ceva ce nu există”, recunoaște scriitorul suedez. „Am scris și rescris și am tot încercat să-mi găsesc tonul, dar nu reușeam. Până la urmă, am fost destul de înțelept să arunc totul la gunoi și să încep din nou. Ceea ce a început ca un proiect dezastruos s-a dovedit până la urmă a fi ceva foarte bun”, mai spune David Lagercrantz.

În vara anului 2003, arbitrul de fotbal Jamal Kabir, refugiat la Stockholm din Afganistanul talibanilor este ucis cu pietre imediat după un meci. Principalul suspect este Giuseppe Costa, tatăl unuia dintre celebrii fotbaliști ai orașului. Cazul pare ca și rezolvat, însă, așa cum a promis, scriitorul suedez a conceput un roman polițist în care nimic nu este ceea ce pare la prima vedere. Lagercrantz a scris Obscuritas ca pe-un roman în care accentul principal cade pe cei doi detectivi, Hans Rekke și Micaela Vargas. Conduși de aceștia, cititorii vor pătrunde în mistere din ce în ce mai mari, până vor ajunge la un final cu totul neașteptat.

Mi-am pus tot sufletul în cartea aceasta”, spune David Lagercrantz. „Acesta este marele meu proiect, la care am lucrat cu pasiune. Prin intermediul lui am putut să sap fără nicio rușine în mine însumi și în viața mea. Cred că este cel mai bun lucru pe care l-am făcut până acum. Uneori chiar simt că acum îmi fac cu adevărat debutul”, mărturisește autorul romanului Obscuritas.