La publicarea sa, în 2015, Drumurile Mătăsii devenea instantaneu o carte de referință. Reevaluând istoria lumii, ne-a făcut să privim trecutul dintr-o perspectivă diferită. Noile Drumuri ale Mătăsii  — volum apărut la Editura Trei, în colecția Istorie, în traducerea Smarandei Nistor — aduce povestea la zi, analizând prezentul și viitorul unei lumi aflate într-o prefacere dramatică.

Urmând Drumurile Mătăsii spre est, dinspre Europa spre China, traversând Rusia și Orientul Mijlociu, lucrarea de față ne amintește că trăim într-o lume profund interconectată. Într-o epocă marcată de Brexit și Trump, temele izolaționismului și fragmentării care domină Occidentul sunt în contrast puternic cu evoluțiile de pe Drumurile Mătăsii, unde relațiile s-au întărit și cooperarea s-a consolidat. În această lucrare vizionară de istorie contemporană, Peter Frankopan evaluează reverberațiile globale ale mișcărilor tectonice antrenate de deplasarea centrelor de putere – realități frecvent ignorate de Occident.

“Oricât de traumatizantă ori de absurdă ar putea părea viața politică în prezent, țările de pe Drumurile Mătăsii contează cu adevărat în secolul XXI. Deciziile importante nu se iau la Paris, Londra, Berlin ori Roma — ca acum o sută de ani —, ci la Beijing, Moscova, Teheran, Riyādh, New Delhi, Islamabad, Kabul și în zonele stăpânite de talibani în Afganistan, la Ankara, Damasc și Ierusalim. Trecutul lumii a fost modelat de ceea ce se întâmpla de-a lungul Drumurilor Mătăsii; la fel se va întâmpla și în viitor. Drumurile Mătăsii se află în centrul acestui tablou — de fapt, nu putem înțelege ce se întâmplă în prezent și ce ne pregătește viitorul fără să ținem cont de regiunea cuprinsă între estul Mediteranei și Oceanul Pacific. Așadar, volumul de față își propune să aducă la zi informațiile și să interpreteze evenimentele petrecute în ultimii ani, într-o perioadă de transformări profunde”, spune Peter Frankopan în debutul cărții Noile Drumuri ale Mătăsii.

Peter Frankopan este profesor de istorie mondială la Universitatea Oxford, director al Centrului de Cercetare în Bizantinologie și cercetător senior la Colegiul Worcester din cadrul aceleiași universități. A predat la universități prestigioase din întreaga lume, inclusiv la Cambridge, Yale, Harvard, Princeton, New York University, Kings’ College London și Institute of Historical Research. Printre lucrările sale anterioare, devenite bestselleruri internaționale, se numără Drumurile Mătăsii – O nouă istorie a lumii (apărută și în limba română la Editura Trei), precum și ediția pentru copii a aceluiași titlu (publicată în românește la Editura Pandora M).