Astăzi, apare împreună cu Gazeta Sporturilor, cel de-al patrulea volum din seria Cărților Psi, anume 100 de căi spre fericire, carte scrisă de happyologul australian Timothy Sharp. Un bun prilej de a relua mai vechiul proiect de pisicologie a fericirii. Revin așadar cu noi poze și noi sfaturi (5 din cele 100) pline de înțelepciune din cea mai fericită dintre lumile posibile – cea pisicească.

  

  

 

1. Reglează-ți somnul. Vrei să ai somnul meu dulce și lin?, întreabă Peticuț. Păi atunci asultă la mine! Asigură‑te că mediul este propice pentru a adormi, că este întuneric și liniște în camera ta și că patul tău este confortabil. Apoi, evită toate stimulentele cu cel puțin 4‑5 ore înainte de a merge la culcare. Adică nu fă alergări (după șoareci) seara, ci fă sport în cursul zilei și, mai ales, nu tăbărî pe cafea și băuturi răcoritoare înainte să te culci, că o să-ți fugă somnul. Pffiiuuuu.

  

  

  

2. Pune-te pe primul loc. Să ne-nțelegem, zice Missu, nu e o chestie de egoism. Pur și simplu trebuie să ai grijă de tine, pentru ca mai apoi să fii în stare să-i ajuți și pe cei dragi. Nu poți fi un soț, un angajator sau un prieten bun, dacă ești tot timpul obosit și nefericit! Mi capisce?

    

  

   

3. Vizualizează-te într-un loc fericit. Ia o pauză, așează-te într-un loc confortabil, respiră adânc, închide ochii și teleportează-te cu toate simțurile pentru vreo 10 minute într-un loc calm, cu cerul senin, triluri și foșnete plăcute. Acuma, stăpânii mei s-or fi gândind la plaje exotice sau la malul mării. Dar eu mă gândesc la un rai pisicesc, în care plouă cu brânzică și cârnăciori, mărturisește Tigruța.

    

  

  

4. Arată-te curios. Psihologii au arătat că a fi curios și dornic de explorare e una dintre trăsăturile esențiale ale oamenilor fericiți, își amintește Bella că a auzit recent la radio Pisu FM. Așa că fii cât mai spontan și mai deschis: leagă prietenii noi, fă un curs despre un domeniu în care te crezi total ignorant, călătorește într-un loc în care n-ai mai fost și câte și mai câte…

    

   

  

5. Fii asertiv în conversație. Adică nici agresiv, nici pasiv: nici cu ghearele scoase, nici cu coada-ntre picioare. Asertivitatea presupune să-ți exprimi direct și atent nevoile, luând totuși în considerare și trebuințele celorlalți. La finele zilei, te vei simți mai bine în pielea ta și ceilalți te vor privi cu respect și admirație, zice cu convingere pisica Miau.

  

  

  

Update 1

La cererea colegilor din redacție, nu putea lipsi bățosul Bibescu, microbistul editurii:

”Domnu’ Bibescu” i se spune când e arogant și prețios… te ignoră și se supără dacă nu-l lași sa stea fix unde stai tu și se ceartă cu tine în parte dacă îl scoți din șifonier (pe care îl deschide singur și unde are o perna pe care doarme, dar numai când are el chef).  Și ar mai fi ceva: comentează (are o tonalitate specială în miorlăiala lui) orice meci de la tv unde se aclamă și e mult zgomot – participă cu tot sufletul la eveniment și nu tace până nu dai televizorul încet.

   

        

       

Update 2

Ca orice pui, Bombonel este curios la toate cele. Asta e bine, zic psihologii – gustul pentru nou te face mai spontan, mai flexibil și mai creativ…