În mod ideal, imaginea de sine solidă se dezvoltă în copilăria timpurie, iar în perioada preadolescenței evoluează către o identitate mult mai sofisticată. Aspectul „imaginii de sine“ pe care este necesar să îl înțelegeți când evaluați termenul general de „stimă de sine“ este conştiința de sine — partea din dumneavoastră care vă reflectă şi vă evaluează. Studiile de cercetare „timpurii“ (de la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000) convergeau către ideea că internetul şi rețelele sociale produc depresie şi însingurare. Cercetările mai recente se concentrează pe modul în care Facebook şi alte rețele sociale pot crea conexiuni sociale, incluzând şi felul în care aceste rețele pot cultiva, de fapt, imaginea de sine, permițându-i utilizatorului să aibă control asupra identității prezentate şi rafinate online.

PPP_Parinte in era digitala_Site

Rețelele sociale permit prezentarea de sine selectivă. Utilizatorul controlează cum îi este portretizată online identitatea, alegând ce poze să posteze, ce oameni să includă în categoria de prieteni, ce muzică sau site-uri să primească „like“ de la ei sau ce să posteze pe Twitter şi Pinterest. Toți avem un sine actual şi unul ideal, iar rețelele sociale pot încuraja „sinele ideal“, ceea ce poate conduce, în cele din urmă, la o stimă de sine şi la o imagine de sine pozitive.

Gonzales şi Hancock au realizat un studiu fascinant care subliniază cum poate Facebook să declanşeze reprezentări de sine pozitive. Au selecționat 63 de studenți de la o universitate şi i-au împărțit în trei grupuri: un grup de control, un grup plasat individual într-un spațiu delimitat de paravane şi cu o oglindă în față şi un grup plasat individual într-un spațiu delimitat de paravane şi cu computere pe care se aflau deschise profilele lor de pe Facebook. Participanților li s-a spus că era vorba de un experiment despre atitudinea față de sine a oamenilor după ce folosesc internetul şi li s-a cerut să completeze un chestionar. Grupul de pe Facebook a avut cea mai mare rată de stimă de sine. Mult mai interesant de atât, grupul care şi-a modificat profilul în răstimpul celor trei minute avea rata cea mai mare de stimă de sine. Capacitatea de a-ți prezenta sinele „ideal“ în online şi de a aduce orice modificări doreşti poate întări, de fapt, imaginea generală de sine, precum şi stima de sine. Atunci când sunt utilizate responsabil, internetul şi rețelele sociale pot fi instrumente foarte bune pentru construirea stimei de sine şi cultivarea „sinelui ideal“.

Fragment din Părinte în era digitală de Jodi Gold

Puterea autoprezentării este uneori neutralizată de senzația de anxietate sau de depresia produsă de media.  În esență, cei care au o stimă de sine scăzută sau anxietăți sociale nu sunt tocmai bine echipați pentru a beneficia de avantajul instrumentelor pe care le oferă tehnologia digitală.